Turcia

Turcia susţine că raportul privind progresele realizate în vederea aderării la UE este „incorect şi părtinitor”

Externe

Raportul anual al Comisiei Europene privind progresele realizate de Turcia pe drumul mult-amânatei sale aderări la UE este „incorect şi părtinitor”, a afirmat Ministerul de Externe turc, notează Reuters.
Raportul executivului UE de miercuri a criticat Turcia pentru „recidivele grave” în materie de standarde democratice, stat de drept, drepturile omului şi independenţă judiciară.

„Respingem categoric afirmaţiile şi criticile nefondate şi incorecte, în special privind criteriile politice şi capitolul referitor la sistemul judiciar şi drepturi fundamentale”, susţine Ministerul de Externe turc într-un comunicat.

De asemenea, raportul Comisiei Europene menţionează că Turcia nu a respectat principiile statului de drept, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale în lupta sa împotriva terorismului.
Ministerul turc susţine că alegaţiile sunt incorecte şi evidenţiază „nesinceritatea abordării UE şi un dublu standard clar”, adăugând că există chestiuni legate de drepturile fundamentale în privinţa cărora există dispute chiar între statele UE.

Raportul Comisiei este menit să evalueze progresele realizate de Turcia către îndeplinirea standardelor pentru aderarea la UE şi ar putea tensiona relaţiile deja problematice cu Ankara din cauza migraţiei şi, mai recent, a războiului dintre Israel şi Hamas în Gaza.

Procesul de aderare a Turciei la UE a fost îngheţat timp de ani de zile după ce au fost declanşate negocierile de aderare în 2005, scrie Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *