Ministrul economiei – Este momentul să punem România pe harta economică de interes a Europei

Politica

Florin Spătaru, ministrul economiei, s-a aflat în perioada 09 – 12 mai 2022 în vizită de lucru la Berlin și Hanovra, Republica Federală Germania, unde a participat la o serie de reuniuni și întrevederi cu oficiali germani, în calitate de conducător al delegației Ministerului Economiei, informează instituția într-un comunicat.

“În prima zi a vizitei, demnitarul a avut la Berlin o întâlnire cu reprezentanții investitorilor germani, care fac parte din Comitetul pentru Est al Economiei Germane. Discuția a vizat subiecte de actualitate la nivel european: energia verde, dependența de materii prime critice, digitalizarea – toate acestea în contextul necesității unei strategii comune pentru sustenabilitatea europeană. Totodată, ministrul economiei a precizat că interesul oamenilor de afaceri din Germania pentru a face investiții în țara noastră nu este o noutate, însă disponibilitatea manifestată acum favorizează România din punct de vedere geostrategic.

În cea de a doua zi a vizitei, delegația s-a deplasat spre Hanovra, landul Saxonia Inferioară, unde demnitarul a avut întrevederi cu Ministerul Economiei, Muncii, Transporturilor și Digitalizării, domnul Bernd Althusmann, cu președintele Consiliului de Administrație al Deutche Messe AG, domnul Jochen Köckler. Florin Spătaru, ministrul economiei, a susținut că reindustrializarea României este una dintre prioritățile programului de guvernare, țara noastră fiind pe harta economică de interes a Europei, mai ales că, în contextul conflictului militar din Ucraina, multe afaceri se pot reloca aici.

În cadrul vizitei oficiale, ministrul s-a întâlnit cu membri ai Bundestag-ului, pe teme ce au vizat politicile guvernamentale, dependența de materii prime, securitatea energetică, alimentară, securizarea granițelor comunitare şi schimbările climatice.

„Europa trece printr-un moment istoric, iar ochii Europei de Vest sunt îndreptați către România prin prisma potențialului economic, al stabilității energetice, dar şi prin prisma faptului că țara noastră se află la granițele Ucrainei. Este rândul nostru să ne poziționăm strategic în UE, parteneriatul dintre România şi Germania consolidează statutul țării noastre la nivelul familiei europene”, a declarat ministrul economiei, Florin Spătaru.

De asemenea, demnitarul român a susținut o alocuțiune pe teme actuale de politică europeană, la deschiderea oficială a recepției parlamentare a VSM – Asociația Germană pentru Construcții și Inginerie Navală care a avut loc la Reprezentanța landului Schleswig – Holstein la Berlin.

„Dunărea este unul dintre obiectivele economice strategice pe care România şi Germania îl au în comun. Dezvoltarea economică a fiecărui stat în parte depinde de resursele naturale pe care le deține, dar şi de capacitatea administrativă de a valorifica aceste resurse. Potențialul României, o țară europeană cu deschidere la Marea Neagră şi mărginită de Dunăre, este incontestabil. Valorificarea acestui potențial depinde însă de strategii realiste adaptate la noile condiții geopolitice”, a declarat ministrul economiei, Florin Spătaru.

În marja reuniunii, demnitarul a avut o întrevedere cu doamna Claudia MÜLLER, Coordonatorul Guvernului Federal pentru Economia Maritimă și Turism, cu rang de ministru, în cadrul căreia au fost abordate aspecte privind perspective de dezvoltare a industriei navale.

În ultima zi a vizitei în Republica Federală Germania, ministrul Florin Spătaru s-a întâlnit cu secretarul de stat al Ministerului Federal al Economiei, Sven Giegold, în cadrul căreia a atras atenția asupra obiectivelor comune și a expus viziunea sa în ceea ce privește abordarea sau privind relațiile bilaterale.

„Cresterea competitivității economiei române și a celei europene, asigurarea locurilor de muncă și a capacității de a atrage investiții productive în România reprezintă obiectivele mandatului meu ca ministru al economiei”, a conchis ministrul român al economiei, potrivit comunicatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *