Ministrul  Finanțelor, Marcel Boloş a primit vizita unei delegaţii a Grupului Băncii Europene

Politica

În ziua aniversării a 30 de ani de activitate în România, o delegaţie a Grupului Băncii Europene de Investiţii, condusă de vicepreşedinta Lilyana Pavlova, a efectuat o vizită de lucru la Ministerul Finanţelor, în cadrul căreia au fost trasate noi linii ale parteneriatului pentru ca administraţiile publice şi societăţile private din România să beneficieze în continuare de asistenţă de specialitate privind planificarea şi valorificarea proiectelor de investiţii, potrivit unui comunicat al Ministerului.

„Aniversăm astăzi un parteneriat esenţial pentru modelarea peisajului economic al României. De la proiecte de infrastructură de referinţă la iniţiative de energie regenerabilă, de la extinderea unităţilor din sănătate şi până la dezvoltarea instituţiilor de învăţământ, cei 30 de ani de colaborare şi cooperare cu Grupul Băncii Europene de Investiţii şi-au pus permanent amprenta asupra evoluţiei noastre. Grupul BEI s-a dovedit un partener incontestabil de-a lungul timpului, prin sprijinul acordat în implementarea politicii de coeziune, atât prin împrumuturile la nivel suveran, în condiţii financiare extrem de avantajoase, cât şi prin asistenţa tehnică. Am convingerea că expertiza BEI va oferi repere pentru dezvoltarea capacităţii instituţiilor financiare naţionale şi potenţial pentru întărirea colaborării noastre în viitor”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Investiţii de peste 17 miliarde euro în România
Banca Europeană de Investiţii a acordat României peste 17 miliarde EUR în peste 170 de proiecte finanţate de când şi-a început operaţiunile în ţară.
Astăzi, BEI a anunţat noi finanţări, în valoare de 675 milioane EUR, pentru transport, dezvoltare urbană şi mici întreprinderi.

„Având în vedere progresul pe care l-a înregistrat economia ţării în ultimii 30 de ani, sunt mândră că Grupul BEI, ca bancă a UE, a putut să o susţină oferind finanţare pentru şcoli, spitale, infrastructură publică, universităţi şi transport mai bune şi sprijinind acţiunile climatice şi micile întreprinderi. Angajamentul nostru faţă de România rămâne puternic, aşa cum o demonstrează noile finanţări, în valoare de 675 milioane EUR, pentru transport, dezvoltare urbană şi micile întreprinderi, din care 600 milioane EUR contribuie la implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă”, a explicat Lilyana Pavlova, vicepreşedinta BEI.

Peste 56.000 companii sprijinite
„Angajamentul nostru în România este un adevărat succes, dovedind ce putem reuşi prin colaborare eficientă între actorii locali, naţionali şi europeni. Până în prezent, FEI a generat sprijin financiar pentru mai mult de 56 000 de întreprinderi româneşti, în mare parte datorită parteneriatului nostru cu guvernul român. Intenţionăm să rămânem implicaţi îndeaproape pe piaţa românească, motiv pentru care am încheiat o serie de noi acorduri, prin care oferim soluţii de finanţare care vor contribui la impulsionarea antreprenoriatului, la susţinerea potenţialului de inovare al ţării şi la ajutorarea micilor întreprinderi în tranziţiile ecologice şi digitale. Pentru a gestiona dificultăţile cu care ne confruntăm, în primul rând, schimbările climatice şi impactul lor economic, este nevoie de sinergii şi de o cooperare strânsă. Suntem încrezători în potenţialul parteneriatelor de afaceri pe termen lung pe care le-am dezvoltat şi care vor ajuta la implementarea promptă a sprijinului pe care îl acordăm IMM-urilor din România”, a completat Marjut Falkstedt, directoare executivă al FEI.

BEI este acţionar majoritar al Fondului European de Investiţii, care acordă finanţare întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) prin instrumente de capital de risc. Ceilalţi acţionari sunt Comisia Europeană şi diverse instituţii financiare din toată Europa. Înfiinţat în 1994, Fondul este activ în toate statele membre ale UE, în ţările candidate, în Liechtenstein şi Norvegia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *