nobel

Premiul Nobel pentru Literatură – se va acorda anul acesta atât pentru 2018 cât și pentru anul 2019

Lifestyle

Fundația care administrează Premiul Nobel a confirmat că în acest an se va acorda atât premiul pentru Literatură pentru anul 2018, cât și cel al anului 2019.

În 2018, Premiul Nobel pentru Literatură nu a fost atribuit din cauza unui scandal în care a fost implicată Academia Suedeză, instituția care alege în fiecare an câștigătorul premiului Nobel. Ulterior, șase din cei optsprezece membri ai Academiei au demisionat. Datorită reglementării complicate a instituției, care prevede că noii membri pot fi aleși doar în caz de deces, nu a fost posibil votul pentru atribuirea Premiului Nobel pentru Literatură și, prin urmare, a fost decis să se amâne pentru 2019.

Într-un comunicat, Fundația Nobel arată că :”a purtat un dialog strâns cu Academia Suedeză cu privire la problemele care au apărut la sfârșitul anului 2017 și la începutul anului 2018. De atunci, au fost implementate câteva schimbări importante. Regulamentele Academiei au fost modificate, permițând membrilor să demisioneze. Statutul a devenit mai clar și au fost aleși mai mulți membri noi. De asemenea, din Academie nu mai fac parte membrii supuși conflictelor de interese sau investigațiilor penale”.

Fundația a anunțat, de asemenea, că din comitetul care atribuie Premiile Nobel din acest an, vor face parte și cinci membri externi, independenți, care vor participa la selecția Premiilor Nobel din acest an.

Scandalul în care a fost implicată Academia care decide Premiul Nobel pentru Literatură, a început în noiembrie 2017, când un ziar local suedez a scris despre acuzațiile de agresiune și hărțuire sexuală de către 18 femei împotriva lui Jean-Claude Arnault, fotograf și persoană foarte cunoscută în lumea culturală suedeză, soțul poetei Katarina Frostenson, care din 1992 este membru al Academiei.

După acuzații, Academia a inițiat o investigație care a arătat, printre altele, că de șapte ori din 1996, Arnault, dezvăluia informații confidențiale cu privire la alegerea câștigătorilor Nobel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *