Monte Isola – cea mai mare insulă lacustră din sudul Europei

Actualitate Lifestyle Travel

Situată în Lombardia (Italia), pe malul lacului Iseo din Brescia – Monte Isola este cea mai mare insulă lacustră din sudul Europei. Este de fapt un munte în mijlocul lacului cu o extindere de 5 km pătrați și cu o circumferință de aproximativ 9 km. Altitudinea sa variază de la 187 la 600 metri deasupra nivelului mării.

Cufundată în mijlocul apelor splendide ale lacului Iseo, insula este cunoscută în întreaga lume ca fiind o oază de liniște totală, dar și pentru pentru frumusețea peisajelor sale.
Totodată, Monte Isola este un loc bogat în istorie, cultură, comerț și turism, care și-a păstrat de-a lungul anilor simplitatea vieții dedicate lacului și tradițiilor sale.

Insula, care are puțin peste 1800 de locuitori păstrează o serie de sate care sunt o adevărată încântare. Situate pe dealuri sau pe malul lacului, satele sunt caracterizate de străzi și alei înguste și de lipsa traficului auto (singurele mijloace posibile pentru a vă deplasa sunt bicicletele și puținele autobuze de serviciu care leagă întreaga insulă).

Mașinile nu pot fi transportate pe insulă, ci doar bicicletele, fapt pentru care, trebuie lăsate într-una dintre locațiile (de unde pleacă feriboturile), unde există parcare.
Locurile de văzut în Monte Isola sunt deosebit de evocatoare, atunci când vă plimbați prin sate, porturi și poteci pline de verdeață. Printre cele mai interesante atracții ale insulei se numără:
Peschiera Maraglio – locul de andocare al feribotului care sosește din Sulzano. Pe vremuri aici locuiau doar pescari, chiar și astăzi, aproape peste tot se văd plase de pescuit agățate la soare (până în anii 1970, Monte Isola a fost unul dintre cei mai mari producători de plase de pescuit din lume). Cei paionați de acest domeniu pot vizita magazinul Bresciareti unde vor găsi plase de tot felul, inclusiv hamace și genți. Nu ratați Biserica San Michele, cu frumoasele sale fresce.

De asemenea, Peschiera Maraglio este un sat cu propria promenadă pe malul lacului, unde găsiți baruri, magazine și alte servicii, precum și restaurante cu vedere la lac unde se servește pește proaspăt;

Rocca Martinengo – unul dintre cele mai importante monumente de pe insulă. Este un castel medieval care se ridică deasupra golfului Sensole – numit Castello Oldofredi sau Vila Olofredi. (În 1497, aici a fost gazduită Regina Ciprului – Caterina Cornaro). Castelul a fost construit în secolul al XIV-lea în scop defensiv (chiar dacă nu era situat în cel mai înalt punct). Odată cu căderea în ruină a familiei Odolfredi, a devenit proprietatea familiei Martinengo, căreia îi datorează numele. Când, în 1400, teritoriul bergamez a trecut sub Veneția, funcția defensivă a cetății a încetat. A fost deci redusă la funcția de palat, dar, fiind pe o insulă departe de lume și fără pământ adiacent, a fost curând abandonată. Astăzi castelul este proprietate privată și este o destinație pentru excursii și plimbări, pentru a-i admira frumusețea și a vă bucura de priveliștea spectaculoasă a lacului;

Sanctuarul Madonna della Ceriola – oferă un punct panoramic spectaculos asupra întregului lac. Biserica, care datează din anul 1500, a fost codusă de episcopul de atunci al Bresciei, San Vigilio. Fiind situată în cel mai înalt punct, veți avea o vedere la 360° asupra insulei. Aici se poate ajunge făcând o plimbare pe una dintre potecile care pleacă din diferitele sate. Pe traseu există și o zonă de picnic umbrită, perfectă pentru odihnă sau o oprire pentru a mânca;
Museo della Rete – un loc unde puteți să cunoașteți câte ceva despre istoria insulei. Așa cum am menționat mai sus, Monte Isola a fost unul dintre cei mai mari producători de plase de pescuit din lume, fapt care a dus la o economie înfloritoare, deoarece activitatea a asigurat un mijloc de trai pentru multe familii. Muzeul se află în interiorul celei mai vechi fabrici de pe insulă;

Stațiunile Le Ere și Il Fuso – între Sensole și Peschiera Maraglio se află cele două stațiuni de pe litoral cunoscute sub numele de Le Ere și Il Fuso, lângă care se află baruri, restaurante, trattorie, zone confortabile de picnic și, evident umbra măslinilor;

Baia del Silenzio – un alt loc superb de unde să vă bucurați de apele proaspete ale lacului, din zona Menzino.
Pentru pasionații de drumeții, insula oferă excursii plăcute pe jos sau cu bicicleta.O plimbare interesantă este cea printre măslini – cel mai pitoresc drum de pe insulă este cu siguranță porțiunea de pe malul lacului dintre Peschiera Maraglio și Sensole. Dacă rezervați traseul cu un ghid, veți putea face o vizită la o livadă de măslini pentru a descoperi curiozități despre cultivarea acestora și, totodată pentru a afla diverse povești și legende ale insulei.

Puteți, de asemenea, să înconjurați întrega insulă (9 kilometri). Drumul trece pe lângă lac și împrejurimi verzi și însorite, terase cu măslini și podgorii. Pe traseu veți trece prin localitățile: Carzano (un sat străvechi de pescari și fabricanți de plase de pesuit – centrul istoric are case foarte vechi, bine conservate), Siviano (capitala insulei), Sinchignano (la jumătatea drumului), Menzino și apoi Sensole. Acest traseu spectaculos vă permite să admirați de aproape cele două insule: Loreto la nord și San Paolo la sud, ambele proprietate privată.

În ceea privește gastronomia, Monte Isola este renumită pentru unele produse tipice, inclusiv salamul Monte Isola, uleiul de măsline extravirgin local și sardinele uscate. Insula este plină de restaurante și trattorii care vă vor permite să savurați cele mai bune arome autohtone.
Unul dintre preparatele tipice din Monte Isola, care contine aromele lacului, sunt sardinele la gratar servite cu mamaligă.

Cât privește cazarea, pe insulă găsiți cazare cu demipensiune, pensiune completă sau doar pentru o singură noapte. În Carzano se află singurul camping de pe insulă, care găzduiește și cunoscutul restaurant Montisola unde puteti savura pruduse ale bucătăriei locale.

În Monte Isola se poate ajunge cu feribotul, cu plecare din Sale Marasino sau Sulzano care se află la o oră și 20 de minute de mers cu mașina de la Milano. Feriboturile pleacă la fiecare 20 de minute. Mașinile și motocicletele nu sunt permise în Monte Isola, unde vă puteți deplasa doar pe jos, cu bicicleta (pe care o puteți închira la fața locului) sau cu micile autobuze care circulă regulat. Va trebui să lăsați mașina în Sulzano sau Sale Marasino, într-una dintre parcările cu plată disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *