Montreal – oraș american cu parfum european

Lifestyle

Montreal este un oraș american, în care modernitatea urbană se amestecă cu farmecul romantic al cartierelor sale istorice, cu parfum european, de la zgârie-nori în stil nord-american și străzi pietruite, trăsuri trase de cai până la traficul de SUV-uri.

Este al doilea oraş ca importanţă din Canada după Toronto şi al treilea oraş francofon din lume ca număr de locuitori de limbă maternă franceză, după Paris.

Este capitala culturală a provinciei canadiene Québec având o reputaţie ca unul din cele mai dinamice oraşe din America de Nord. Orașul este situat pe Insula Montreal la confluența râurilor San Lorenzo și Outaouais și include, de asemenea, alte 74 de insule, multe dintre ele fiind nelocuite.

Plin de zone verzi și atracții turistice, Montreal este perfect pentru o călătorie în orice moment al anului. Chiar și iarna, când temperaturile sunt foarte reci, are propriul farmec, datorită existenței orașului subteran – Montreal Underground City. Sub străzile centrale ale Montrealului, se poate explora orașul subteran. O structură enormă de tunele și conexiuni cu centrele majore comerciale.

Cu peste 32 de km de tuneluri împărtite pe o suprafață de aproximativ 12 km pătrați, orasul subteran interconectează mall-uri, hoteluri, bănci, clădiri de birouri, muzee, complexe rezidențiale, statii de metrou , de tren, un terminal regional de autobuze si centrul Bell, cunoscut anterior ca Molson Center( o arenă polivalentă). Dacă locuitorii din Montreal sunt obișnuiți cu toate acestea, pentru turiști este o experiență foarte distractivă.

În Montreal fiecare sezon are particularitatea sa. Toamna, cu miile de nuanțe ale naturii este cel mai romantic moment pentru a-l vizita, dar vara vă permite să faceți multe activități în aer liber, în timp ce iarna, când totul este acoperit în alb și râul îngheață vă puteți bucura de orașul subteran.

Montreal este unul dintre acele locuri în care ai putea petrece luni de zile, fără să te plictisești. Este un oraș foarte verde, cu multe parcuri, unul dintre acestea fiind situat chiar în spatele orașului și este imensul Mount Royal Park, foarte frecventat la sfârșit de săptămână.

Merită să-l vizitați, deoarece există câteva puncte panoramice din care vă puteți bucura de o priveliște magnifică asupra orașului și a unui lac pe care, iarna, puteți patina (una dintre cele mai populare activități din Canada).

În cartierul alăturat, Plateau Mont-Royal, există unele dintre cele mai frumoase clădiri istorice din oraș. Pe Avenue du Mont-Royal și Rue Saint-Denis veți întâlni cafenele, restaurante, baruri, galerii de artă și teatre contemporane.

Turistii care vizitează vara Montrealul se concentrează în principal pe zona veche a orașului, Old Montreal – (Vieux Montreal), în special în piața centrală, Place Jacques-Cartier, și de-a lungul străzii Saint-Paul.

Este vorba despre o amplă zonă pietonală, de asemenea, foarte frecventată de locuitorii care adoră să fie în aer liber, după ce au stat închiși multe luni din cauza frigului. Terasele, barurile, restaurantele și traseele pentru biciclete sunt foarte aglomerate. Dacă vă place să faceți activitate fizică, merită cu adevărat să închiriați o bicicletă, și să vizitați orașul, pedalând. Turiștii mai romantici pot închiria o trăsură.

Un alt sistem original pentru vizitarea Montrealului este la bordul autobuzului amfibiu, Amphi-bus, un vehicul militar folosit astăzi pentru vizitarea obiectivelor turistice. Pornește de la intersecția dintre Rue De La Commune și Bulevardul St-Laurent și atinge unele dintre cele mai interesante puncte ale orașului, inclusiv centrul istoric, bazilica Notre Dame și piața Bonsecours, înainte de a intra în apele râului San Lorenzo, transformându-se într-o ambarcațiune pentru a putea admira orașul din alt punct de vedere.

În 1967, Montrealul a găzduit Expoziția Internațională și Unviersală – Expo 67, iar în 1976, a XXI- a ediție a Jocurilor Olimpice. De atunci multe clădiri au devenit atracții turistice.

Vizitați Parcul Olimpic, construit pentru Jocurile Olimpice din 1976, acolo unde românca noastră, Nadia Comăneci, a devenit prima gimnastă din istorie care a obținut nota maximă – zece (prima pe dată de 18 iulie 1976), şi asta de nu mai puţin de șapte ori.

Complexul este situat puțin în afara centrului, dar puteți ajunge rapid cu metroul. Cele două obiective obligatorii sunt Stadionul Olimpic și Turnul Montreal. Turul ghidat durează aproximativ 45 de minute și se desfășoară simultan în engleză și franceză. Este foarte interesant pentru că, pe lângă faptul că vă permite să intrați pe Stadionul Olimpic (o structură cu adevărat unică), vă oferă posibilitatea de a cunoaște retrospectiva legată de această Olimpiadă. Parcul Olimpic găzduiește în prezent evenimente în aer liber și diverse activități pentru tot parcursul anului.

Turnul Montreal este considerat ca fiind cea mai înaltă construcție înclinată din lume. Înclinaţia este de 45 de grade, de nouă ori mai mare decât a Turnului din Pisa. A fost proiectat ca bază de susținere pentru acoperisul stadionului. Din vârful celor 165 de metri ai Turnului, la care se poate ajunge cu un funicular, vă puteți bucura de o panoramă la 360 ° dintr-un punct de vedere nu numai privilegiat, ci și foarte particular.

În funcție de preferințele dumneavoastră, în acestă zonă puteți să vizitați de asemnea, Espace pour la vie(cel mai important complex muzeal de științe naturale din Canada) care reunește patru muzee de istorie naturală: Biodôme (găzduit în fostul velodrom olimpic), Insectariul, Grădina Botanică și Planetariul.

Pentru cei care doresc distracție mergeți în Quartier Latin, parte a Quartier des Spectacles, o zonă plină de viață, în care este plăcut să petreceți ceva timp,(nu pierdeți o oprire la Jardins Gamelin, un loc încântător pentru a vă relaxa.

Este cunoscut ca fiind un cartier popular printre studenți, cu o viață de noapte dinamică. Aici se găsește Université du Québec à Montréal, alături de teatre și cinematografe franțuzești.

Admirați frumusețea și vitalitatea acestui cartier și nu ratați o vizită la MAC, Muzeul de Artă Contemporană, situat în Place des Festival. Fondat în 1964, este primul muzeu de artă contemporană din oraș. Peste 300 de lucrări sunt expuse aici, deși muzeul are aproape 8.000 de lucrări. Pe lângă admirarea lucrărilor artiștilor internaționali, puteți cunoaște mai bine artiștii din Quebec și Canada.

Pentru fanii de Formula 1, vizitați Circuitul Gilles Villeneuve(pista pentru Marele Premiu canadian de Formula 1 al FIA) situat în Ile Notre-Dame. În zilele de deschidere puteți face o plimbare cu mașina.

Nu ratați o gustare în Piața Jean-Talon, cea mai mare și cea mai caracteristică piață din oraș, situată în cartierul Mica Italie. Aici găsiți produse de tot felul pe tot parcursul anului, inclusiv fructe, legume, plante în ghiveci, plante aromatice, sirop de arțar, etc. Montreal și Quebec, în ansamblu este patria faimosului sirop de arțar, un adevărat deliciu pentru iubitorii de arome .

Bucătăia prezintă o tradiție gastronomică moștenire a influențelor franceze care o fac ușoară, gustoasă și variată. Montrealul găzduiește restaurante din toate categoriile, de la restaurante tradiționale la restaurante etnice, franceze, japoneze și italiene.

Diversele specialități din bucătăria din Quebec și Montreal: Poutine(un fel de mâncare care include cartofi prăjiți, bucăți de brânză și sos); Smoked Meat Sandwich(sandwich cu carne afumată); Fish and Brewis(are la bază cod sau alt pește, pâine și grăsime de porc); Canadian Cheese Soup(supă de brânză cheddar -se pot adăuga legume precum broccoli, cartofi, morcovi și alte ingrediente);Tourtière (plăcintă cu carne tocată de porc sau vită și cartofi); Tarte au sucre (produs de patiserie cu cremă); sirop de arțar și Bagel(gogoașă în stil Montreal cu semințe de mac, susan sau chimen); Beaver Tails(mai subțiri decât gogoșile tradiționale și pot fi acoperite cu zahăr și scorțișoară, sirop de arțar, brânză, ciocolată sau alte toppinguri care le fac cu adevărat apetisante).

În ceea ce privește cazarea, centrul nu este prea scump. Dacă aveți posibilitatea, este recomandat să stați în apropiere de centru, de preferință în apropierea uneia dintre stațiile de metrou. Dacă aveți o mașină închiriată, puteți să vă cazați și mai departe de centru, unde prețurile scad semnificativ.

Orașul este deservit de Aeroportul Internațional Pierre Elliott Trudeau care se află la 20 de km vest de Montreal. De la aeroport există transport în comun, taxiuri și, mașini de închiriat.

Companii aeriene populare care operează zboruri pe ruta Bucureşti – Montreal: Tarom – RO; KLMKLM – KL; Turkish Airlines – TK; LufthansaLufthansa – LH; British Airways, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *