Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca – peste 4500 de vizitatori în prima lună de la redeschidere

Social

În prima lună după redeschidere, Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca a atras un număr impresionant de vizitatori, peste 4500.

– În prima lună după redeschidere, Muzeul Farmaciei a atras un număr impresionant de vizitatori, o creştere notabilă faţă de cei 10.000 de vizitatori în ultimele 12 luni înainte de renovare.
– Muzeul Farmaciei pregăteşte o gamă variată de evenimente speciale pentru a aduce comunitatea mai aproape de istoria şi importanţa sănătăţii.

Cluj-Napoca, 15 Februarie 2024: La numai o lună de la redeschiderea sa, Muzeul Farmaciei, o colecţie valoroasă a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), a captivat peste 4500 de vizitatori, marcând un interes remarcabil din partea publicului. Comparativ cu anul precedent renovării, când muzeul a înregistrat 10.000 de vizitatori în total, această cifră subliniază un interes crescut şi relevanţa muzeului în contextul cultural şi educaţional actual. „Suntem profund impresionaţi de numărul mare de vizitatori. Acesta confirmă interesul şi aprecierea pentru patrimoniul nostru şi ne motivează să continuăm să oferim experienţe educative de calitate.” afirmă Dr. Felix Marcu, Manager al MNIT.

Situată în Casă istorică Hintz, Muzeul Farmaciei oferă o fereastră spre trecutul farmaceutic şi medical al Transilvaniei. După o recentă renovare, clădirea îşi dezvăluie straturile istorice, de la ruine romane şi fundaţii medievale, la picturi murale de secol XVIII şi intervenţii recente, într-un spaţiu unde vizitatorii pot explora evoluţia farmaciei şi medicinei. Muzeul găzduieşte o colecţie remarcabilă de peste 7000 de artefacte originale, variind de la echipamente medicale istorice, la diverse recipiente şi manuscrise de mare valoare. Aceste exponate dezvăluie istoria dezvoltării farmaciei şi a practicilor medicale în Transilvania. Vizitatorii au ocazia să parcurgă galeriile muzeului, unde pot admira nu doar instrumentarul medical de altădată, dar şi alte obiecte valoroase ce oglindesc schimbările în percepţia despre sănătate şi tratamentul bolilor de-a lungul timpului.

Muzeul a pregătit şi o serie de evenimente speciale pentru viitorul apropiat, având ca scop implicarea şi educaţia publicului în ceea ce priveşte istoria sănătăţii. „Ne bucurăm să oferim un calendar dens de activităţi interactive şi educative în acest an. În luna martie vom anunţa cele trei tipuri de ateliere interactive, care se adresează în principal şcolilor, pentru programele Şcoala Altfel şi Săptămâna Verde, dar le sunt deschise şi celorlalţi vizitatori, în grupuri de 10-15 persoane. Apoi avem evenimentele tematice, începând cu atelierul „Elixirul Dragostei” pe 24 Februarie, continuând cu „Ziua Internaţională a Sănătăţii” pe 7 Aprilie, „Ziua Prevenirii Abuzului de Droguri” pe 26 iunie şi culminând cu „Ziua Internaţională a Imunizării” pe 10 Noiembrie. Fiecare dintre aceste evenimente este gândit să conecteze comunitatea clujeană cu istoria şi relevanţa sănătăţii.” afirmă Ana-Maria Gruia, muzeograf în cadrul Muzeului Farmaciei.

Casa Hintz, locaţia Muzeului Farmaciei, deţine o istorie captivantă, fiind prima farmacie publică din Cluj deschisă în jurul anului 1550. Această clădire istorică, care a găzduit Farmacia Mauksch-Hintz pentru aproape două secole, a fost recent renovată, revelând un mozaic arhitectural deosebit.

Muzeul oferă o varietate de modalităţi de explorare, inclusiv ghidaj virtual gratuit (în română şi engleză, în curând în maghiară, germană şi limbajul semnelor), broşuri informative (disponibile în trei limbi) şi ghidajul specializat al unui muzeograf. Programul normal de vizitare este de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, cu ultima intrare la ora 17:30. Costul biletului este de 30 de lei pentru adulţi şi 7.5 lei pentru elevi şi studenţi, biletele fiind disponibile la intrarea în muzeu, la adresa Piaţa Unirii nr. 28.
Comunicat de presă – Muzeul Farmaciei din Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *