Jens Stoltenberg

NATO nu va desfăşura trupe în Finlanda ”fără consimţământul” acesteia, afirmă Stoltenberg

Externe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că Alianţa nu va amplasa trupe pe teritoriul Finlandei „fără consimţământul” acestei ţări, devenită acum al 31-lea membru al NATO, în timp ce ministrul finladez al apărării, Antti Kaikkonen, a spus că guvernul de la Helsinki încă nu a decis dacă va solicita desfăşurarea unor trupe ale NATO în Finlanda, relatează agenţia EFE.

Întrebat de presă la sosirea la sediul NATO dacă Finlanda va găzdui efective militare ale altor ţări aliate, asemeni unor state de pe flancul estic al Alianţei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a răspuns: „Este o decizie a Finlandei dacă doreşte. Nu vor exista trupe ale NATO în Finlanda fără consimţământul Finlandei”.
„Ceea ce avem în multe ţări sunt exerciţii, prezenţă aeriană şi navală, dar nu avem o prezenţă permanentă. Şi aceasta nu a fost până acum o temă în discuţiile noastre cu Finlanda”, a completat el.

Răspunzând unei întrebări similare, ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a spus că rolul pe care Finlanda îl va avea de acum înainte în NATO, ca ţară membră, „este următoarea chestiune pe care va trebui să o discutăm”.

În anul 2017, NATO a constituit patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, cu efective înlocuite periodic, pe bază de rotaţie. După ce Rusia a lansat anul trecut, în februarie, războiul contra Ucrainei, au fost create încă patru batalioane de acelaşi fel în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria, iar batalioanele create au fost ridicate la nivel de brigadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *