Volodimir Zelenski, vizită în Polonia -Ucraina consideră Polonia un partener esenţial în reconstrucţia postconflict

Externe

Ucraina consideră că Polonia va deveni un partener esenţial în amplul efort de reconstrucţie după încheierea războiului lansat de Rusia, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Varşovia, informează Reuters.

Într-o conferinţă de presă alături de omologul său polonez Andrzej Duda, şeful statului ucrainean a spus că situaţia din zona oraşului Bahmut, aflat în estul Ucrainei, este cu adevărat dificilă şi că vor fi luate ”decizii corespunzătoare” dacă trupele Kievului vor fi expuse riscului de a fi încercuite de forţele ruse.

Volodimir Zelenski a subliniat că cel mai important pentru el este să protejeze vieţile soldaţilor ucraineni.
El le-a adresat companiilor poloneze invitaţia de a veni în Ucraina până la încheierea războiului, pentru a avea o poziţie mai bună pe piaţa ucraineană.
De partea sa, preşedintele Duda a anunţat că în total Polonia a trimis sau va trimite 14 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina.

”Patru avioane MiG-29 care erau în conservare au fost predate deja forţelor armate ucrainene în ultimele luni. Patru aparate MiG sunt date acum, aşadar în total opt. Suntem pregătiţi să dăm încă şase, care în prezent sunt în curs de pregătire. Presupunem că ele vor putea fi transferate în curând”, a declarat şeful statului polonez în aceeaşi conferinţă de presă.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *