Nicușor Dan – despre lipsa spațiilor verzi într-un București gri și sufocat de poluare

Social

Nicușor Dan, candidatul unic al dreptei la Primăria Generală a Capitalei, a susținut, vineri în cadrul unei conferințe de presă că sute de hectare de spațiu verde din București riscă să dispară, în principal din cauza actualilor edili.

„Obiectul conferinţei noastre de presă de azi e situaţia poluării şi a spaţiilor verzi din Bucureşti, dar o să vorbim şi despre dezvoltare. Sunt sute de hectare care prin PUZ-uri de sector urmează să fie distruse, în condiţiile în care avem un raport al Institutului de Sănătate Publică în care se spune că în medie bucureştenii pierd 4 ani din viaţă din cauza afecţiunilor medicale generate de poluarea atmosferică. În condiţiile în care România tocmai a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru poluarea din Bucureşti. În condiţiile în care au crescut afecţiunile cardiace, în special la vârstnici, în condiţiile în care au crescut afecţiunile respiratorii la copii.

Am prieteni care au copii și care îmi spun, pur și simplu: copilul meu când e în București, tușește, când îl scot din Bucureşti nu tuşeşte. Am de asemenea prieteni, cum aveți și dumneavoastră, care au ales să plece din București ca să-și protejeze sănătatea copiilor, și în toate aceste condiții, Administrația Publică din București, Primăria Generală și cele 6 Sectoare controlate de PSD doresc distrugerea spațiilor verzi. De fapt, principalul poluator din municipiul București este chiar Administrați PSD – Firea și cei 6 primari de Sector ”, a afirmat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri, în zona lacului Colentina din Bucureşti.

„Avem un PUZ Sector 1, zona Pădurea Băneasa din fericire instanţa a blocat aprobarea acestui PUZ Sector 1. PUZ Sector 2 este elaborat, nu a fost votat încă de Consiliul General. PUZ Sector 3 e blocat. PUZ Sector 4 este şi el contestat în instanţă. PUZ Sector 5 a fost votat în Consiliul General şi este în procedura de verificare de Prefectul Municpiului Bucureşti.

PUZ Sector 6 este contestat în instanţă. Suntem în situaţia în care cetăţenii şi ONG-urile din București se mobilizează pentru a lupta împotriva măsurilor. Mai avem parcul Sebastian şi Pantelimon care sunt propuse a fi construibile şi vorbim de zone care au destinaţia de spaţiu verde în PUG şi urmează devină zone pentru construire”, a explicat Nicuşor Dan. El a mai spus că este necesară dezvoltarea Capitalei, iar spaţiile din jurul lacurile trebuie amenajate ca zone de agrement pentru bucureştenii care nu au posibilitatea financiară ca la final de săptămână să plece la mare sau la munte cu familia ori prietenii.

„Am ales locaţia în care ne aflăm din două motive, în spatele nostru, înspre cartierul Pipera avem trei hectare de spaţiu verde şi care din nou, în acest PUZ Sector 1 urmează să devină zonă construibilă. Şi al doilea motiv e că suntem pe malul lacului Colentina şi în toate oraşele civilizate, în toate marile oraşe europene, apa care trece prin oraş, fie că e râu, fie că e lac, e una dintre principalele atracţii.

Noi avem o salbă de la lacuri şi trebuie doar să o amenajăm, nicidecum nu trebuie să o acoperim cu clădiri. Azi vedem şiruri întregi de maşini care merg către mare sau munte. Problema e că nu toate familiile îşi permit să fugă din oraş în week-end. Avem această oportunitate extraordinară de a amenaja malurile lacurilor ca zone de recreere, cu piste pentru biciclete, zone de agrement”, a conchis Nicuşor Dan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *