Olaf Scholz – Atacul împotriva barajului ucrainean conferă „o nouă dimensiune” războiului declanşat de Rusia

Externe

Cancelarul federal german Olaf Scholz a declarat marţi că atacul împotriva barajului Nova Kahovka din Ucraina conferă războiului declanşat de Rusia „o nouă dimensiune”, informează AFP.
„Este ceva ce are o nouă dimensiune, dar care corespunde de asemenea modului în care (Vladimir) Putin duce acest război”, a denunţat liderul german într-un interviu acordat canalelor WDR şi ZDF.

„Aceasta este, de asemenea, ceva ce se înscrie în multe dintre crimele pe care le-am văzut în Ucraina, care au fost comise de soldaţi ruşi şi care fac parte dintr-un mod de a duce războiul, (mod) ce a vizat întotdeauna ţinte civile – oraşe, sate, spitale, şcoli, infrastructuri”, a subliniat Scholz.

Barajul Kahovka, situat în zonele din regiunea Herson ocupate de Rusia în sudul Ucrainei, a fost parţial distrus marţi, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc de această distrugere.
Armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, care a denunţat o ”crimă de război”.

Barajul, ocupat de ruşi de la începutul ofensivei lor în Ucraina, permite alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi răcirea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată şi ea în mâinile ruşilor.

Referitor la centrala Zaporojie, Scholz a declarat că „aceasta rămâne un subiect pe care îl tratăm cu atenţie şi preocupare”. „Ne străduim să evităm o situaţie periculoasă şi îndemnăm din nou toate părţile implicate să ţină cont de aceasta în acţiunile lor”, a adăugat cancelarul federal german.

Dinamitarea barajului „arată încă o dată cât de tare trebuie europenii să fie de partea Ucrainei”, a subliniat Olaf Scholz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *