Zelenski – Distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka confirmă că forţele ruse trebuie alungate din Ucraina

Actualitate

Distrugerea de către Rusia a hidrocentralei de la Kahovka confirmă faptul că forţele Moscovei ”trebuie să fie alungate” din întreaga Ucraină, a afirmat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

”Terorişti ruşi. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean”, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
”Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare”, a adăugat şeful statului ucrainean.

La rândul său, armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, care a denunţat o ”crimă de război”.

Pe de altă parte, autorităţile locale instalate de către Rusia au declarat că barajul hidroelectric de la Kahovka, situat în partea ocupată de forţele ruse în regiunea Herson, a fost parţial distrus de ”lovituri multiple” ucrainene.
”Multiple lovituri au vizat barajul de la Kahovka” în cursul nopţii, a scris pe Telegram primarul oraşului Nova Kahovka, Vladimir Leontiev. El a adăugat că loviturile respective au distrus robinetele-vane ale barajului şi au cauzat un ”jet de apă incontrolabil”.

În 24 februarie 2022, Rusia a declanşat o agresiune nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei, susţinând că efectuează o ”operaţiune militară specială de denazificare” în ţara vecină şi de protejare a comunităţii rusofone.
În prezent, armata ucraineană efectuează mai multe ”acţiuni ofensive” în zona oraşului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, după cum a anunţat luni pe canalul său de Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar.
Malyar a spus că forţele armate ucrainene au preluat câteva puncte strategice extrem de importante, iar forţele ruse se află în defensivă în zona Bahmut. Potrivit reprezentantei Kievului, lupte au loc şi în sudul Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *