ONU – India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume la jumătatea anului 2023

Externe

India ar urma să devină ţara cu cea mai mare populaţie din lume până la jumătatea anului 2023, depăşind China cu aproape 3 milioane de locuitori, potrivit unor estimări publicate miercuri de Organizaţia Naţiunilor Unite, informează AFP.

Populaţia indiană va fi de 1,4286 miliarde de locuitori şi cea a Chinei de 1,4257 miliarde de locuitori, indică un raport al United Nations Population Fund (UNFPA) despre situaţia populaţiei mondiale.
Potrivit datelor oficiale publicate la începutul lui 2023, populaţia chineză a scăzut anul trecut pentru prima dată după perioada 1960-1961, când o foamete, care a început în 1959, a făcut zeci de milioane de morţi în urma erorilor din politica economică a ţării.

Paradoxal, scăderea populaţiei din China s-a produs în pofida relaxării politicii de limitare a naşterilor în ultimii ani. În urmă cu 10 ani, chinezii aveau dreptul să aibă un singur copil. Din 2021, ei pot avea trei.
Această scădere este în general imputată costului vieţii care a crescut puternic în China, la fel şi cel pentru educaţia copilului. Nivelul mai ridicat al studiilor femeilor amână, de asemenea, sarcinile.

China „implementează o strategie naţională pentru a răspunde activ fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, promovează politica celor trei copii şi măsuri de sprijin, răspunzând totodată la schimbările produse în dezvoltarea populaţiei”, a subliniat el.

India nu dispune de nicio dată oficială recentă despre numărul locuitorilor săi, întrucât nu a mai efectuat un recensământ din 2011.
Recensământul din India, care are loc o dată la un deceniu, ar fi trebuit să se desfăşoare în 2021, dar a trebuit să fie amânat din cauza pandemiei de coronavirus. Obstacole logistice şi reticenţe politice au împedicat desfăşurarea sa în perioada actuală şi este puţin probabil ca acest exerciţiu de mare amploare să aibă loc în curând.
Guvernul naţionalist hidus al prim-ministrului Narendra Modi este acuzat de criticii săi că întârzie intenţionat recensământul pentru a nu face publice date despre chestiuni sensibile, precum şomajul, înaintea alegerilor naţionale de anul viitor.

Economia indiană întâmpină dificultăţi în a oferi locuri de muncă milioanelor de tineri care ajung în fiecare an pe piaţa muncii. Jumătate din populaţia Indiei are mai puţin de 30 de ani.
Ţara asiatică se confruntă totodată cu enorme dificultăţi pentru a produce electricitate, hrană şi locuinţe în cantităţi suficiente pentru locuitorii săi deveniţi tot mai numeroşi. Marile oraşe indiene se luptă să facă faţă acestei situaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *