Palatul în care a locuit și Mihai Viteazul, loc profund încărcat de istorie, deschis publicului

Lifestyle

O adevărată bijuterie a fost deschisă publicului: aici a locuit și Mihai Viteazul, iar locul este încărcat de istorie.
Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, construit în secolul al XV-lea şi în care a locuit şi voievodul Mihai Viteazul, a fost deschis de pe 3 Februarie 2024 pentru public, în urma finalizării lucrărilor de restaurare, lucrări realizate cu fonduri europene. Tot cu această ocazie a avut loc deschidea oficială a muzeului cu acelaşi nume.

Vizitatorii pot admira o primă expoziţie de bază, care ilustrează perioadele istorice marcante, evenimente cheie şi transformările prin care a trecut Palatul Principilor. Acestei prime părţi a expoziţiei permanente îi vor urma în scurt timp alte două.

Pentru o experienţă cât mai relevantă în cadrul muzeului, vizitele vor beneficia de ghidaj de specialitate, acestea fiind programate din jumătate în jumătate de oră. Din acelaşi considerent, nu va fi permis accesul grupurilor mai mari de 15 persoane odată.
Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei va fi deschis de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00.

Istoria Palatului Principilor Transilvaniei
Fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.

Clădirea a fost grav avariată de turci şi tătari, în timpul marilor invazii din 1658 şi 1662.
Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole.
În ultimii ani, o parte din clădirea palatului a fost supusă unor ample lucrări de restaurare, printr-un proiect cu fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *