Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027

Politica

Parlamentul European (PE) a aprobat, miercuri, următorul cadru financiar multianual (CFM), adică bugetul UE pe perioada 2021-2027.

Textul, convenit cu Consiliul la 10 noiembrie privind bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, a fost aprobat cu 548 de voturi pentru, 81 împotrivă și 66 abțineri. Textul convenit cu Consiliul privind Acordul interinstituțional a fost adoptat cu 550 de voturi pentru, 72 împotrivă și 73 abțineri.

Votul PE confirmă acordul Consiliului European. Eurodeputații au negociat suplimentări bugetare pentru programe precum EU4Health (sănătate), Orizont (cercetare), Erasmus+ (educație).

De asemenea, europarlamentarii au aprobat regulamentul menit să protejeze fondurile UE împotriva utilizării abuzive de către guvernele UE care încalcă principiile statului de drept.

Noul buget a fost suplimentat pentru a finanța principalele programe ale UE cu 15 miliarde de euro.
Guvernele care încalcă statul de drept riscă să piardă accesul la fondurile UE
Europarlamentarii au mai adoptat, miercuri, regulamentul prin care plățile din bugetul UE pot fi blocate pentru țările în care încălcările constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene, potrivit unui comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *