parlamentul european

Parlamentul European a aprobat prelungirea sprijinului comercial pentru Republica Moldova

Externe

Parlamentul European a aprobat reînnoirea măsurilor de liberalizare a comerţului pentru Republica Moldova şi a modificat propunerea privind Ucraina pentru a consolida garanţiile pentru fermierii din UE, informează un comunicat al PE.

PE a votat cu 347 de voturi pentru, 117 împotrivă şi 99 de abţineri pentru a modifica propunerea Comisiei de a suspenda taxele şi cotele de import pentru exporturile agricole ucrainene către UE pentru încă un an, de la 6 iunie 2024 la 5 iunie 2025. Eurodeputaţii au retrimis raportul Comisiei pentru comerţ internaţional pentru a începe negocierile cu Consiliul.

Legislaţia conferă Comisiei posibilitatea de a lua decizii rapide şi de a impune orice măsuri necesare în cazul în care există perturbări semnificative pe piaţa UE sau pe pieţele uneia sau mai multor ţări ale UE din cauza importurilor ucrainene, inclusiv o „frână de urgenţă” pentru produsele agricole deosebit de sensibile. Eurodeputaţii au modificat propunerea Comisiei pentru a include produse mai sensibile şi o dată de referinţă mai largă pentru calcularea volumelor medii.

Măsurile de liberalizare sunt condiţionate de respectarea de către Ucraina a principiilor democratice, a drepturilor omului, a statului de drept şi a eforturilor sale susţinute de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate.
Într-un vot separat, Parlamentul a convenit cu 459 voturi pentru, 65 împotrivă şi 57 abţineri că toate taxele rămase la importurile din Republica Moldova ar trebui suspendate pentru încă un an.

Agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei a lovit puternic Republica Moldova, deoarece aceasta se bazează în mare măsură pe rutele de tranzit şi infrastructura din Ucraina pentru propriile exporturi. Măsurile de liberalizare a comerţului au permis Republicii Moldova să redirecţioneze o parte din comerţul său cu restul lumii prin intermediul UE. Majoritatea exporturilor moldoveneşti beneficiază deja de acces fără taxe vamale pe piaţa UE în temeiul Acordului de Asociere, arată sursa citată.

Pentru Republica Moldova, măsurile vor trebui acum aprobate oficial de guvernele UE. Noul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după expirarea regulamentului actual, conform PE. Actuala suspendare expiră la 5 iunie 2024 pentru Ucraina şi la 24 iulie 2024 pentru Moldova. În ceea ce priveşte Ucraina, Comisia pentru comerţ internaţional va începe negocierile cu Consiliul, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *