Patru noi ambasadori, numiți de Președintele Klaus Iohannis

Politica

„La propunerea Ministerului Afacerilor Externe, au fost aprobate de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, patru propuneri de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României, la misiuni unde conducerea acestora era vacantă”, anunţă MAE într-un comunicat oficial.

Ovidiu Raeţchi, preşedintele Centrului Euro-Atlantic de Rezilienţă, urmează să meargă ca ambasador în Japonia, iar în Regatul Arabiei Saudite, Sebastian Mitrache, anunță Ministerul de Externe.
Vom avea un nou ambasador și în Portugalia, acolo unde a fost aprobată numirea ca ambasador a Danielei Grigore Gîtman. În Croația, România va fi reprezentată de Danielei Mihaela Cămărăşan.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Comisiile de specialitate din Parlament solicitarea de audiere a celor patru ambasadori.

Va fi demarată procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961.
„În stabilirea propunerilor de numiri în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României s-au avut în vedere criterii stricte de profesionalism. Competenţele, pregătirea şi experienţa în domeniul relaţiilor internaţionale, precum şi abilităţile personale au reprezentat elementele esenţiale în formularea acestor nominalizări. Persoanele propuse sunt în marea majoritate diplomaţi de carieră, cu o bogată experienţă profesională şi care cunosc specificul postului în care ar urma să-şi desfăşoare mandatul, având toate premisele să asigure reprezentarea României în plan internaţional la cele mai înalte standarde”, se mai arată în comunicat.

În urma audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României şi obţinerii avizului acestora și ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Preşedintele României va semna decretele de acreditare şi scrisorile de acreditare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *