Peste jumătate dintre angajații români vor să-și schimbe jobul în 2024 – (studiu)

Social

Mai mult de jumătate (52%) dintre angajații români intenționează să-și schimbe jobul actual în prima jumătate a anului 2024, potrivit unei platforme de recrutare online.
De asemenea, 27% iau în calcul schimbarea locului de muncă, dar nu au încă un plan concret, conform unui sondaj bestjobs.

Mai mult de 40% dintre angajații români chestionați spun că 2023 a fost mai bun decât 2022. Cu toate acestea, 43% dintre angajați și-au căutat un job nou în 2023, alți 24% s-au confruntat cu epuizarea pe plan profesional (burnout), 15% au muncit pentru a obține o promovare la actualul loc de muncă și tot atâția s-au străduit să-și crească veniturile pentru a face față mai bine scumpirilor.

Doar 14% dintre salariații români spun că 2023 a fost un an bun pentru că au finalizat un proiect important și dificil, 12% pentru că și-au schimbat jobul, iar 10% pentru că au reușit să-și păstreze locul de muncă. Îmbunătățirea stării mentale a fost o realizare importantă pentru alți 12%.

Studiul mai arată că 64% dintre angajați au un salariu sub media pieței în domeniul lor, ceea ce explică dorința atât de mare de a căuta un job mai bun în noul an. 21% consideră că sunt plătiți la nivelul ofertelor din piață și doar 5% au declarat că venitul lor depășește media pieței.
Ce așteptări au angajații români de la un job nou
În ceea ce privește un nou job, angajații s-ar bucura ca viitorul angajator să le oferte în primul:
-rând oportunități de promovare (85%);

-stabilitatea locului de muncă (63%);
-un mediu de lucru sănătos (54%).
Dintre beneficiile extra-salariale, cei mai mulți ar prefera:
-să aibă program flexibil (60%);
-cursuri și training-uri de specialitate (53%);
-posibilitatea de a lucra remote (38%);

-mai multe zile de concediu (23%).
Abonamentele la clinicile medicale private, asigurarea privată de sănătate, pensia privată facultativă rămân și ele în topul beneficiilor dorite.

„Anul 2023 a adus multe provocări pe plan profesional pentru mulți dintre angajați, iar recordurile în aplicări exprimă cel mai bine acest lucru. Între scumpirile tot mai mari și volumul de muncă, oamenii au ajuns să-și dorească un job mai bun, care să le ofere și un echilibru sănătos între latura profesională și cea personală. Acest echilibru se poate traduce și prin confort financiar, deci și-au căutat oferte salariale mai mari, dar și printr-un volum de muncă mai mic, care să le permită să fie mai prezenți pentru activitățile personale. Pentru anul 2024, ne așteptăm ca ritmul aplicărilor să rămână accelerat, în raport cu nevoile angajaților de creștere”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Crăciun 2023: Angajații români se așteaptă la cheltuieli mai mari și speră la o primă care să compenseze creșterea costurilor
Dacă în anii trecuți, aproape 70% dintre respondenți alocau pentru cadouri un buget de până la 500 lei, acum doar 40% se așteaptă să se limiteze la această sumă.

Scumpirile din ultimul timp i-au făcut pe români să ia în calcul bugete mai mari dacă vor să satisfacă aceleași nevoi de sezon. În acest sens, 20% alocă între 500 și 700 de lei, iar 22% au în plan să cheltuiască și până la 2.000 de lei. 18% nu au de gând să cumpere niciun cadou.
Pentru a combate efectele scumpirilor, 7 angajați din 10 speră să primească o primă de la angajator cu ocazia acestui Crăciun, arată sondajul.

Aproape 40% spun că s-ar bucura la bani;
-15% la tichete valorice cadou;
-13% se așteaptă să primească produse specifice de sărbători;
-10% al 13-lea salariu;
-7% zile libere suplimentare.

Chiar dacă tradițiile de Crăciun la birou sunt importante pentru aproape 70% dintre respondenți, mai puțin de jumătate dintre angajatori mai organizează ceva cu această ocazie. 24% fac petrecere tematică de Crăciun, 32% organizează Secret Santa în echipă, 11% se strâng la birou pentru a face bradul împreună, iar 6% se dedică unor acțiuni caritabile în care implică membrii echipelor.
Și anul acesta, cei mai mulți vor petrece Crăciunul acasă, cu familia, prietenii sau partenerul/a. 10% vor merge la munte, 12% ies în oraș la petreceri organizate special, 7% petrec în afara țării, iar 4% muncesc în acea zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *