Marcel Ciolacu

Premierul Ciolacu –  Mă bucur că avem bugetul pe 2024 votat de Parlament, cu aproape 300 de voturi

Politica

Premierul Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații, joi la începutul şedinţei de Guvern. El a afirmat că se bucură că bugetul pe anul 2024 a fost votat de Parlament, cu aproape 300 de voturi, şi a menţionat că sarcina sa ca prim-ministru este să se asigure că anul viitor banii din buget ajung acolo unde este nevoie.

“Bună dimineața! Mă bucur, în primul rând, că avem bugetul pe 2024 votat de parlament cu aproape 300 de voturi, deoarece de acest buget depind veniturile a peste 12 milioane de români, venituri care cresc anul viitor. Dacă scandalul din parlament este prețul pe care ar trebui să-l plătesc eu, ca premier, pentru ca pensionarii să-și primească la timp, în ianuarie, pensiile indexate, îmi asum această problemă fără nicio ezitare.

Sarcina mea, ca prim-ministru, este să mă asigur că, în 2024, banii din buget ajung acolo unde este nevoie. Iar acest buget oferă garanția că vom continua în același ritm șantierele de autostrăzi, că putem plăti mai bine dascălii, că vom avea medicamente și servicii medicale mai bune. Apropo de medicamente, avem astăzi o decizie extrem de importantă legată de medicamentele compensate cu 90% pentru pensionari. Creștem plafonul seniorilor care sunt eligibili să le primească pentru a putea cuprinde un număr mai mare de pensionari. Este vorba de oameni în vârstă cu pensii mici, pentru care aceste medicamente sunt cu adevărat vitale. Iar în 2024 am majorat bugetul sănătății cu peste 40%, fiindcă reprezintă o prioritate a acestui guvern.

Avem astăzi pe ordinea de zi opt sau nouă proiecte legate de infrastructură: autostrăzi, centuri ocolitoare și electrificare de căi ferate. Asta arată concret ritmul în care se lucrează în această guvernare pe zona de transporturi. La acest final de săptămână se va circula pe un nou lot de autostradă – Chețani-Câmpia Turzii – și pe lotul 3 din Drumul Expres Pitești-Craiova. Am fost recent pe ambele șantiere cu domnul ministru Grindeanu. Am certitudinea că, la anul, vor fi cu mult peste 100 de noi kilometri de autostrăzi și drumuri expres inaugurate. De aceea, transporturile au, în 2024, un buget cu aproape 30% mai mare, ca să livreze conform așteptărilor românilor. Aprobăm astăzi și un proiect esențial în domeniul energiei; legea privind energia eoliană offshore ne va ajuta să folosim, pe lângă gazul din Marea Neagră, o altă resursă majoră a țării în zona litoralului, respectiv vântul. Avem un potențial uriaș, există investiții de miliarde de euro pregătite, care așteptau acest nou cadru legislativ.

Acum putem folosi acest potențial pentru a produce energie verde și ieftină în folosul românilor. Tot la capitolul energie, alocăm un ajutor de stat de 350 de milioane de lei către Complexul Energetic Valea Jiului. Vrem să scoatem treptat din exploatarea capacitățile de producție a energiei pe bază pe huilă, să fie sustenabilă și să țină cont de interesele economice ale României. Așa cum făcut în ultimele ședințe, alocăm și astăzi fonduri către administrația publică locală. Sunt aproape 300 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind pentru finanțarea cheltuielilor legale de instituțiile de cultură gestionate local.

E vorba despre filarmonici, teatre și opere. Acest guvern va fi întotdeauna un partener loial al administrației publice locale și va încerca să repună cultura la locul cuvenit în societate. În încheiere, fiindcă suntem pe 21 decembrie și omagiem memoria victimelor comunismului, iar mâine victoria Revoluției Române, am un mesaj pentru tinerii din România: să știe că această libertate pe care o au astăzi – și care li se pare ceva firesc – a fost plătită cu viețile a mii de eroi. Mulțumesc mult!”, a declarat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *