Premierul Ciolacu – Prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază

Politica

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri în debutul ședinței de Guvern de azi, 31 ianuarie, Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va prelungi pentru încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază.

“Scopul principal al ședinței de azi este să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este o decizie prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creșterea speculativă a prețurilor. În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari cu 20%.

În paralel, am stabilit să fie doar pe 2 luni, împreună cu marile lanțuri de magazine, cărora le mulțumesc încă o dată pentru disponibilitate și pentru faptul că doresc, împreună cu Guvernul, să găsească cele mai bune soluții și mai ales să găsim în perioada următoare un mecanism predictibil pe termen lung. Vrem astfel, să ținem prețurile sub control, iar fermierii, producătorii și procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor.

Altă măsură importantă este adoptarea contractului-cadru în domeniul sănătății, Conform celor convenite la consultările cu medicii de familie, menținem astfel valorile de anul trecut, atât cele pe pacient, cât și în cazul serviciilor de asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate. În perioada următoare voi continua discuțiile cu sindicatele din Sănătate astfel încât să ajungem la o înțelegere echitabilă pentru acest domeniu.

În Educație, aprobăm majorări semnificative ale costului standard pe copil în creșă, grădiniță și scoală, începând din acest an, atât pentru învățământul de stat, cât și pentru cel particular acreditat. La costul standard pentru cheltuielile salariale creșterea este de 38%, cea mai mare de la introducerea acestui mecanism de finanțare. Există o creștere substanțială și în privința costului pentru formarea continuă, bunuri și servicii, de aproape 14%.
Pe lângă Educație, avem și o premieră, lansăm azi cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească: 1,6 miliarde lei în 20 de centre de excelență, în domenii de cercetare de vârf.

Aș vrea să fac o precizare după ce am văzut în ultimele zile tot felul de presupuneri și știri privind vizita FMI și situația pensiilor. Recalcularea pensiilor se va întâmpla la termenul anunțat, respectiv la 1 septembrie. Nu există nici mai multe tranșe și nu există nici alte variante. Ne-am asumat acest lucru și acest lucru va fi făcut la 1 septembrie.
Mai mult, cer ministerului de Finanțe ca în zilele următoare să vină cu impactul de mărire a pensiilor între 2.000 și 3.000 lei. După cum bine știm, până în 2.000 lei nu se impozitează nici o pensie, să vedem impactul între 2.000 și 3.000 lei ca să mărim această marjă până la 3.000 lei fără impozitare, astfel încât să vedem dacă ne permitem și aștept recomandarea ministrului Finanțelor, dacă ne permitem după majorarea de 13,8% și recalcularea de la 1 septembrie, să avem și această scutire de impozite până în 3.000 lei.

În afară de discuțiile cu sindicatele, în perioada următoare, toată echipa guvernamentală va avea întâlniri cu mediul de afaceri, unde vom vorbi despre dezvoltarea României, despre schemele de ajutor de stat pe care trebuie să le convenim și cu Comisia Europeană, și nu în ultimul rând pentru atragerea fondurilor europene. Vă mulțumesc!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *