Premierul Ciucă a anunțat noile măsuri pentru compensarea facturilor la energie și gaze

Actualitate

Premierul României, Nicolae Ciucă a anunțat marți, 25 ianuarie 2022, că Guvernul va adopta marți prin Ordonanță de Urgență noile măsuri privind compensarea facturilor la energie. Pentru populatie nimeni nu va plati mai mult de 0,80 lei pe kwh pentru energie și 0,31 lei pentru gaze naturale indiferent de consum, dar premierul a încurcat leii cu banii când a anunțat aceste plafoane.

„Pentru populatie nimeni nu va plati mai mult de 0,80 bani pe kwh (n.a corect este 0,80 lei/kwh) pentru energie energie electrică și 0,31 bani (n.a corect este 0,31 lei/kwh) pentru kwh pentru gaze naturale indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kwh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kWh la energia electrică și circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse”, a spus Ciucă.

Premierul a mai spus că s-a decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice și a anunțat măsuri și pentru firme.
„Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu pe kwh energie electrică și 0,37 bani kwh la gaze naturale. Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie si martie.”, a mai declarat premierul Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Declarațiile făcute , după finalizarea ședinței de Guvern, de marți 25 ianuarie 2022 de către ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a spus că Ordonanța prevede și ca ANPC să poată aplica amenzi între 20.000 de lei și 200.000 de lei furnizorilor care nu aplică noile plafoane.
ANRE poate aplica amenzi și de 400.000 de lei, a mai spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

„Începând cu 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic pentru toți consumatorii casnici, pentru toti românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kilowat la 80 de bani pe kilowat la energia electrică și de la 37 de bani pe kilowat la 31 de bani pe kilowat (n.a. la gaze naturale), indiferent cât consumă.

Dacă în plus, față de acest lucru, consumă 500 de kilowați lunar și 300 de metri cubi lunar atunci beneficiază de o compensare suplimentară și practic vor plăti 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.”, a declarat marți Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *