Ministrul Apărării, Vasile Dîncu şi ambasadorul Republicii Polone – discuţii la sediul MApN

Politica

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a avut miercuri, 26 ianuarie, o întâlnire cu Maciej Lang, ambasadorul Republicii Polone în România, potrivit MApN.

Întâlnirea a prilejuit o trecere în revistă a stadiului relaţiilor bilaterale, cu referire la evenimentele desfăşurate pe parcursul anului trecut, care au confirmat relaţiile excelente derulate atât în cadrul Parteneriatului Strategic, al formatului Bucureşti 9, cât şi la nivel Aliat şi al Uniunii Europene.

Cei doi oficiali au discutat aspecte ale situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, consolidarea posturii de descurajare şi apărare, cu accent pe flancul estic al Alianţei, şi contribuţia reciprocă a ambelor părţi, cu forţe şi mijloace, la implementarea măsurilor de asigurare a prezentei aliate înaintate consolidate şi adaptate (enhanced Forward Presence & tailored Forward Presence).

Un alt subiect l-a reprezentat cooperarea celor două părţi în cadrul Uniunii Europene, în special în cadrul procesului de elaborare a Busolei Strategice.

În cadrul discuţiilor, ministrul Vasile Dîncu a evidenţiat consistenţa relaţiei de cooperare dintre România şi Polonia pe dimensiunea de apărare, menţionând rolul important pe care cele două state îl au în asigurarea securităţii Flancului Estic al Alianţei şi al Uniunii Europene.

Totodată, ministrul apărării naţionale a exprimat preocuparea faţă de situaţia de securitate de la frontierele Ucrainei şi, în acest context, s-a referit la necesitatea consolidării prezenţei aliate în regiunea Mării Negre.

La finalul întrevederii, cei doi oficiali au convenit asupra validităţii şi consistenţei Parteneriatului Strategic pe dimensiunea apărării, inclusiv al asigurării cadrului necesar pentru armonizarea poziţiilor pe subiecte de interes comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *