benjamin netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost pus sub acuzare în trei dosare

Externe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat joi seară „o lovitură de stat” împotriva lui după ce a fost inculpat de justiţie pentru corupţie, promiţând că nu va „renunţa”, relatează AFP.

În cursul serii de joi, procurorul general Avichai Mandelblit a anunţat că îl pune sub acuzare pe prim-ministrul cel mai longeviv din istoria Israelului pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare diferite. „Procurorul General Avichai Mandelblit a decis inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere”, a anunţat Ministerul Justiţiei într-un comunicat.

„Ceea ce se întâmplă aici este o tentativă de lovitură de stat împotriva prim-ministrului”, a declarat Netanyahu, primul şef al guvernului israelian în exerciţiu care este inculpat, cerând „anchetarea anchetatorilor” care au desfăşurat investigaţiile împotriva lui.
”Procurorul general Avichai Mandelblit a decis să-l inculpe pe premierul Benjamin Netanyahu de corupţie, fraudă şi abuz de încredere în dosarul 4000”, a anunţat într-un comunicat Ministerul israelian al Justiţiei.

În acest ”dosar 4000” – numit şi dosarul „Bezeq”, după numele unui grup israelian de telecomunicaţii, justiţia îl suspectează pe Netanyahu de faptul că a acordat favoruri guvernamentale care ar putea să-i fi adus milioane de dolari patronului Bezeq, în schimbul unei acoperiri mediatice favorabile într-una dintre publicaţiile grupului, site-ul Walla.

Procurorul general a decis, de asemenea, să-l inculpe pe Netanyahu de ”fraudă şi abuz de încredere” în alte două dosare, şi anume dosarele ”1000” – în care Netanyahu este suspectat că a primit cadouri de lux din partea unor personalităţi extrem de bogate – şi ”2000” – în care care acesta ar fi încercat să obţină o acoperire mediatică mai favorabilă în cel mai mare cotidian din ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *