premiul Nobel

Premiile Nobel pentru Literatură 2018 – 2019

Social

Scriitorii Olga Tokarczuk (Polonia) și Peter Handke( Austria), au primit, joi, premiul Nobel pentru Literatură pentru anii 2018 – respectiv 2019, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase.

Premiile sunt acordate pentru doi ani, după ce anul trecut decernarea a fost amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală care a afectat Academia Suedeză, instituția care desemnează câștigătorii.

Olga Tokarczuk, laureata premiului Nobel pentru anul 2018, a primit premiul pentru „o imaginație narativă care, cu pasiune enciclopedică, a reprezentat întretăierea granițelor ca formă de viață”.

Academia suedeză a anunțat că Peter Handke, câștigător al premiului Nobel în 2019, a primit premiul „pentru o operă influentă care, cu ingeniozitate lingvistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane”.
Vineri va fi anunțat laureatul premiului Nobel pentru pace, iar, pe 14 octombrie, cel al distincției pentru economie.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (830.000 de euro).

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincțiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901 și au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *