film-romanesc

Premiu pentru filmul românesc „Cadoul de Crăciun”

Social

Filmul „Cadoul de Crăciun”, al regizorului Bogdan Mureşanu, este câştigătorul marelui premiu al competiţiei internaţionale a Festivalului de la Clermont-Ferrand, cel mai important festival de scurtmetraje din lume, aflat la cea de-a 41-a editie.

Juriul, din care au facut parte regizorii: Steve Hawley (Marea Britanie), Caroline Monnet (Canada) sau Nadav Lapid (Israel), a ales drept castigator al festivalului din 2019, acest film de 20 de minute „Cadoul de Crăciun”.

Dintre cele 9.300 de filme primite anul acesta, 163 au fost în competiție pentru acest festival organizat în perioada 1 – 9 februarie.

Acţiunea filmului „Cadoul de Crăciun” are loc în seara de 20 decembrie 1989. Totul porneşte de la scrisoarea unui băiat către Moş Gerilă, în care spune că singura dorinţă a tatălui este să moară fostul dictator comunist, Nicolae Ceauşescu. Tatăl află îngrozit că fiul său a trimis prin poştă scrisoarea în care, spune ce îşi doreşte părintele lui pentru Crăciun: „Să moară nea Nicu”. Acțiunea se deruleaza timp de cateva zile, după represiunea sangeroasă intreprinsă de regimul fostului dictator communist, Nicolae Ceausescu în Timișoara.

Filmul lui Bogdan Mureşanu a mai câştigat premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj la TIFF 2018 şi o menţiune specială la la Festival du Cinéma Méditerranéen de Montpellier. În luna decembrie, a fost recompensat cu premiul publicului la Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka” de la Białystok.

La Clermont-Ferrand, premiul special al juriului competiţiei internaţionale a revenit producţiei greceşti „Leoforos Patison”, iar premiul publicului a fost acordat producţiei americane „Skin”.

Marele premiu al competiţiei naţionale a fost acordat animaţiei „Ce Magnifique Gâteau”. „Jupiter” a primit premiul special al juriului, „Nefta Football Club”, pe cel al publicului, iar „La Chanson”, pentru cea mai bună coloană sonoră.

Cea mai bună actriţă a fost desemnată Imane Laurence („Côté coeur”), iar cel mai bun actor, François Créton („Beautiful Loser”).

Tagged

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *