Premiul Nobel pentru Chimie câștigat de Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA)

Lifestyle

Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA) au câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2021 pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

Benjamin List este afiliat Max-Planck-Institut für Kohlenforschung (Germania), iar David W.C. MacMillan, Universităţii Princeton (SUA).
„Crearea moleculelor este o artă dificilă”, a transmis Academia Suedeză de Ştiinţe, precizând că Benjamin List şi David MacMillan sunt laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie pe 2021 pentru că „au dezvoltat o nouă unealtă precisă pentru construirea moleculară: organo-cataliza”.

„Aceasta a avut un impact important în cercetarea farmaceutică şi a contribuit la o chimie mai verde”.

Premiul pentru chimie este al treilea Nobel acordat anul acesta. Luni, oamenii de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian au câștigat premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

Marți, Premiul Nobel pentru Fizică din 2021 a fost acordat cercetătorilor Klaus Hasselmann, Syukuro Manabe și Giorgio Parisi pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *