Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitorului Tanzanian Abdulrazak Gurnah

Lifestyle

Premiul Nobel pentru literatură 2021 a fost câștigat, joi de scriitorul Abdulrazak Gurnah (Tanzania), potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm. Scriitorul tanzanian a fost recompensat pentru „înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Abdulrazak Gurnah s-a născut în 1948, în Zanzibar și locuiește în Anglia din 1968, unde a mers mai întâi să studieze și unde ulterior a devenit profesor de literatură engleză la Universitatea din Kent.

Principalele sale lucrări academice se axează pe post-colonialism și colonialism, în special în ceea ce privește Africa, Caraibe și India.

În cariera de scriitor, Gurnah a scris 10 romane, iar cea mai cunoscută lucrare a acestuia este romanul “Paradise”, apărut în 1994, care a câștigat premiul de literatură Booker. Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de poeta americană Louise Gluck.
Recompensa pentru câștigarea Nobel se ridică la 1,1 milioane de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *