Preşedintele Germaniei – vizită de stat în România

Politica

Preşedintele federal Dr. Frank-Walter Steinmeier va efectua o vizită de stat în România în perioada 24-26 mai 2023, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Prin călătoria sa la Bucureşti, Sibiu şi Timişoara, preşedintele federal onorează multiplele relaţii bilaterale, precum şi buna cooperare şi parteneriatul strâns dintre Germania şi România în cadrul UE şi NATO şi sprijinul comun pentru Ucraina. Preşedintele federal va fi însoţit de ministrul de stat pentru Europa şi Climă din cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, Dr. Anna Luhrmann, precum şi de o delegaţie de parlamentari, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi oameni de cultură.

La Bucureşti, în data de 24 mai, şeful statului german va fi primit cu onoruri militare de către preşedintele Klaus Iohannis. După convorbiri, cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună. Preşedintele german va avea apoi convorbiri politice cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi, la Parlamentul României, cu preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. De asemenea, este planificată o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri.

În cea de-a doua zi a vizitei, preşedintele federal se va afla la Sibiu împreună cu preşedintele Klaus Iohannis. Acolo va purta discuţii la primărie, precum şi cu reprezentanţi ai Forumului Democrat al Germanilor din România. De asemenea, cei doi vor vizita Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu şi Biserica fortificată din Cristian. Ulterior, preşedintele federal va călători în

Banat, la Timişoara. Seara, el va fi gazda unui concert la Filarmonica din Timişoara, în contextul în care oraşul este Capitala Europeană a Culturii în 2023.

În ultima zi a călătoriei, preşedintele federal va vizita, împreună cu primarul Dominic Fritz, centrul oraşului Timişoara. În cadrul unui tur, preşedintele federal va afla mai multe despre importanţa istorică, economică şi culturală a oraşului, precum şi despre coexistenţa diferitelor grupuri etnice şi comunităţi religioase din oraş. El va vizita, de asemenea, Liceul Teoretic Nikolaus Lenau şi se va întâlni cu reprezentanţi ai minorităţii germane şi ai celei evreieşti.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Vizita de stat a preşedintelui federal Frank-Walter Steinmeier marchează un moment culminant în cadrul parteneriatului nostru strâns. Aceasta subliniază prietenia noastră adâncă şi îndelungată cu România, precum şi interesul nostru deosebit pentru aprofundarea în continuare a acestei prietenii. Amploarea relaţiilor noastre bilaterale se reflectă în schimburile strânse la nivel politic, în relaţiile economice intense cu Germania, care este cel mai important partener comercial al României, precum şi în schimburile culturale şi cu societatea civilă. În acest sens, în special minorităţii germane din România şi comunităţii româneşti din Germania le revine un important rol de punte de legătură.

Mai ales în vremurile dificile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, este important ca noi, în Europa, să rămânem uniţi şi să fim alături de Ucraina. Suntem deosebit de recunoscători că avem alături de noi un astfel de partener excelent şi de încredere precum România. Vizita de stat a preşedintelui federal este, de asemenea, o expresie a acestei recunoştinţe.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *