Premeierul Nicolae Ciucă – întrevedere cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier

Actualitate

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, miercuri cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu prilejul vizitei de stat a acestuia în România.

Discuţiile s-au axat pe continuarea dezvoltării cooperării în plan bilateral şi în contextul UE şi NATO.
Cei doi demnitari au evidenţiat caracterul privilegiat, cu valenţe strategice, al relaţiilor româno-germane, întemeiate pe un dialog politic consistent şi o componentă economică solidă. Aceste relaţii sunt facilitate şi potenţate de puternicele legături interumane, în special prin contribuţia comunităţii româneşti – în creştere – din Germania şi cea a etnicilor germani din România.

Preşedintele Steinmeier şi premierul Ciucă au subliniat şi importanţa menţinerii unităţii europene şi euroatlantice în asigurarea sprijinului pentru Ucraina.
Şeful Executivului român a apreciat activitatea celor peste 25.000 de companii cu participaţie germană din România şi care fac din Germania primul investitor în economia românească, cu prezenţă în sectoare de vârf. În context, premierul a evocat potenţialul de consolidare a cooperării în domenii precum infrastructură, inclusiv în transporturi şi energie, energie verde, industria hidrogenului, industria auto, agricultură şi industrie alimentară, economie circulară, materii prime critice, digitalizare, cercetare şi inovare, industria de apărare, industria electronică şi electrotehnică, semiconductori.

Premierul Ciucă a apreciat reiterarea de către preşedintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

Elemente de context:
Vizita de stat a preşedintelui federal în România, în perioada 24-26 mai 2023, are loc pe fondul unei dinamici crescute a contactelor politico-diplomatice româno-germane la cel mai înalt nivel. Aceasta va contribui la consolidarea parteneriatului special, cu valenţe strategice, construit între România şi Germania. Totodată, va impulsiona cooperări eficiente în cele mai diverse domenii de interes pentru ţările noastre – politica europeană şi cea externă, domeniile economic, energetic, militar, educaţional, muncă şi afaceri sociale.
Biroul de presă al Guvernului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *