Președintele Iohannis – mesaj transmis în deschiderea celei de-a XI-a ediții a GoTech World

Lifestyle

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 3 noiembrie 2022, un mesaj în deschiderea celei de-a XI-a ediţii a GoTech World.
Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial – Departamentul Politici Economice şi Sociale.

Textul mesajului:
„ Felicit organizatorii pentru consecvenţa de a aduce laolaltă, în cadrul unuia dintre cele mai ample evenimente de IT şi digitalizare din Europa Centrală şi de Est, reprezentanţi de marcă ai sectorului IT&C şi ai industriilor viitorului, cele care beneficiază intensiv de avantajele digitalizării.
Vă felicit şi pe dumneavoastră, stimaţi participanţi, pentru deschiderea şi interesul arătate noilor tehnologii promovate aici, la GoTech World.

Doamnelor şi domnilor,
În lumea de azi, transformarea digitală a devenit o prioritate esenţială pentru tot mai multe naţiuni. Ne bucură faptul că şi România se îndreaptă, cu paşi ambiţioşi, către economia şi societatea digitală.
Este remarcabil faptul că industria IT&C a înregistrat o dinamică spectaculoasă în ultimul deceniu, cu creşteri de două cifre aproape an de an, contribuind semnificativ la avansul tehnologic al economiei noastre.
Progresele în planul conectivităţii, dinamismul sectorului antreprenorial de profil, dar şi resursa umană înalt specializată au generat pentru România avantaje competitive certe, esenţiale în atragerea de investiţii şi diversificarea oportunităţilor de afaceri.

Prin provocările sale, pandemia a oferit un context favorabil creşterii acestui sector, însă implicaţiile sunt mult mai profunde şi diverse.
În România, numărul de angajaţi din sectorul IT&C, precum şi numărul companiilor specializate se află de mult timp pe un trend crescător. Atât marile firme de profil, cât şi ecosistemul românesc de start-up-uri tehnologice sunt alimentate de forţa de muncă din domeniul IT cu cea mai rapidă creştere din Europa.

Primul unicorn cu origini româneşti este o companie din industria IT&C, care a trecut lăudabil testul concurenţei globale, iar această poveste de succes este deja un model aspiraţional pentru mulţi întreprinzători români.
Dezbaterile începute acum câţiva ani pe tema perspectivelor deschise de tehnologiile bazate pe blockchain, inteligenţa artificială sau automatizare sunt astăzi completate de noi subiecte, precum metaversul – ca următoare frontieră a experienţei umane şi de muncă sau activele digitale – ca punct central al reinventării instituţiilor financiare actuale.

Doamnelor şi domnilor,
Este incontestabilă contribuţia domeniului IT&C la performanţa economică şi creşterea competitivităţii, nu doar în România, ci peste tot în lume. În definitiv, sectorul digital a fost în pandemie puntea de legătură către „noua normalitate” şi este motorul celei de-a patra revoluţii industriale.
Să nu uităm, însă, că o tranziţie digitală durabilă, sustenabilă, înseamnă mult mai mult decât performanţa unui sector economic. Tranziţia către viitorul digital este importantă, dar în egală măsură este important şi cum ajungem acolo, şi ce rămâne în urmă.

În evoluţia naturală către o economie competitivă, inteligentă, incluzivă şi conectată, avem nevoie de eforturi sporite pentru a reduce decalajele şi disparităţile regionale şi pentru a facilita accesul tuturor la internet, servicii digitale, telecomunicaţii.

Facilităţi precum vehicule inteligente, asistenţă medicală digitală, educaţie şi oraşe inteligente sau spaţii virtuale pentru comunicare şi conectare liberă nu trebuie să aparţină doar de aşa-numiţii poli de dezvoltare.
Dezbaterile privind creşterea competenţelor digitale, reconcilierea avansului tehnologic cu drepturile şi libertăţile individuale sau securitatea spaţiului cibernetic ar trebui să aibă loc mai des şi în formate cât mai extinse.

La noi în ţară încă există un decalaj important al sectorului public în ceea ce priveşte integrarea avansului tehnologic. Este încă redus ritmul trecerii la serviciile publice digitale, atât de necesare pentru modernizarea relaţiei dintre stat şi cetăţeni.
De aceea, autorităţile publice ar trebui nu doar să îşi propună politici ambiţioase, ci să şi facă paşi concreţi şi rapizi în împlinirea acestor obiective.

Doamnelor şi domnilor,
Evenimente precum cel de astăzi oferă perspective noi asupra viitorului şi cultivă interesul pentru inovare şi progres tehnologic.
Ediţia din acest an a GoTech World este organizată, inspirat, sub egida „aici şi acum”, îndemnând la acţiune imediată şi, mai mult, oferind şi instrumentele necesare unei asemenea acţiuni.

Vă doresc succes şi sper ca, pe parcursul acestor zile, să găsiţi aici, la secţiunea de conferinţe tematice sau în cadrul expoziţiilor, cel puţin o inovaţie tehnică în măsură să vă uşureze viaţa sau să crească performanţa muncii dumneavoastră, şi să o adoptaţi cu încredere.
Vă mulţumesc!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *