Preşedintele Klaus Iohannis – întrevedere cu Preşedintele executiv al American Jewish Committee (AJC), David Harris

Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 22 septembrie 2021, o întrevedere cu Președintele executiv al American Jewish Committee (AJC), David Harris, în marja participării la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, informează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

“Cu prilejul întâlnirii de la New York au fost abordate teme de interes comun referitoare la relaţiile bilaterale româno-americane, relațiile România-Israel, evoluțiile din Orientul Mijlociu, relațiile Israel-Uniunea Europeană, priorităţile de agendă România-Statele Unite ale Americii, angajamentul României faţă de combaterea antisemitismului, păstrarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului.

Președintele Klaus Iohannis a salutat intensitatea și substanța cooperării bilaterale România-SUA în cadrul Parteneriatului Strategic, în toate dimensiunile sale, respectiv a dialogului cu caracter strategic dintre România și Israel, salutând activitatea AJC în sprijinul valorilor democratice fundamentale.

În context, Președintele României a reafirmat angajamentul constant al țării noastre în ceea ce priveşte asumarea trecutului şi sancționarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, precum şi condamnarea negării şi distorsionării Holocaustului.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat îngrijorarea României față de creșterea discursului antisemit în contextul crizei sanitare, mai ales în mediul online. Președintele României a reiterat condamnarea fermă de către țara noastră a acestor evoluții, subliniind eforturile recente în materie întreprinse de România, concretizate în adoptarea, în luna mai a acestui an, a „Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură”.

American Jewish Committee a fost înființată la 11 noiembrie 1906 și este principala organizație de apărare a intereselor etnicilor evrei. Joacă un rol important în conturarea opiniei și politicilor cu privire la o serie de subiecte, precum combaterea creșterii antisemitismului și extremismului, apărarea poziției Israelului în plan global, protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, cultivarea relațiilor inter-religioase”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *