klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis – la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I’’

Politica

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I’’, o alocuţiune în cadrul evenimentului de aniversare a 70 de ani de excelenţă în învăţământul politehnic militar.

În discurs, șeful statului a spus că Academia Tehnică Militară înseamnă tradiţie, recunoaştere şi valoare ştiinţifică datorate generaţiilor de profesori şi studenţi care, prin abnegaţie şi profesionalism, au făcut ca această instituţie să devină un reper al întregului sistem universitar românesc, nu doar al celui militar.

Textul alocuţiunii:

„Domnule Rector al Academiei Tehnice Militare Ferdinand I,
Doamnelor şi domnilor profesori,
Dragi studenţi,
Stimaţi invitaţi,
Îmi face plăcere să mă aflu alături de dumneavoastră în acest moment special, la aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea Academiei Tehnice Militare Ferdinand I, şapte decenii de excelenţă în învăţământul politehnic militar.
Academia Tehnică Militară înseamnă tradiţie, recunoaştere şi valoare ştiinţifică datorate generaţiilor de profesori şi studenţi care, prin abnegaţie şi profesionalism, au făcut ca această instituţie să devină un reper al întregului sistem universitar românesc, nu doar al celui militar.
Prin seriozitate şi implicare, prin nivelul de top al pregătirii academice, aveţi o contribuţie semnificativă la buna cooperare interinstituţională a specialiştilor din toate structurile sistemului naţional de securitate.
Doamnelor şi domnilor,

Astăzi ne aflăm într-un context geopolitic complex, dinamic, cu provocări şi ameninţări multiple şi impredictibile. Modificările radicale din ultimii ani ale mediului de securitate internaţional au reliefat importanţa strategică a asigurării stabilităţii spaţiului euroatlantic şi a regiunii Mării Negre, care pe noi ne interesează extrem de mult.

În această regiune, România este un pilon solid şi un partener credibil în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene.

Noua arhitectură a apărării impune asigurarea unor resurse umane foarte bine pregătite, cu o dotare modernă şi perfect interoperabile în sistemul de apărare colectivă aliat.

Astfel, importanţa instituţiilor militare de învăţământ, a profesorilor şi cercetătorilor pentru nevoile operative ale Armatei României şi ale industriei naţionale de apărare creşte exponenţial, pentru că aici se pot dezvolta acele competenţe care să răspundă în mod adecvat cerinţelor de mâine.

În cadrul Consiliului European de la Goteborg din anul 2017, s-au pus bazele unor schimbări revoluţionare ale modului în care funcţionează învăţământul superior din Europa.

Noi, toţi liderii Uniunii Europene, am stabilit că este necesar să fie depuse mai multe eforturi în vederea organizării unor universităţi europene sub formă de
consorţii şi a creşterii fondurilor alocate pentru mobilitatea studenţilor şi a cadrelor didactice.

Cred că aceste oportunităţi sunt benefice şi pentru învăţământul militar românesc, ceea ce presupune o adaptare rapidă, prin asigurarea încadrării cu personal didactic şi administrativ calificat şi prin adaptarea programei şcolare.

Educaţia este fundamentul unei Românii moderne şi acesta este motivul pentru care am iniţiat proiectul România Educată, ale cărui rezultate au fost lansate în dezbatere publică în decembrie 2018.

O Românie educată este o Românie de succes, o Românie puternică, o Românie prosperă şi sigură, o Românie bine profilată în rândul naţiunilor.
Doamnelor şi domnilor,

Anul acesta, Academiei Tehnice Militare i s-a conferit numele onorific de Ferdinand I, după numele primului rege al României Mari, un adevărat lider integrator, un simbol al unificării, dar şi al dezvoltării şi consolidării statului român modern. Este un motiv în plus de mândrie pentru toţi studenţii dumneavoastră, domnule Rector.

Sunt convins că voi, dragi studenţi, veţi deveni ofiţeri capabili să vă asumaţi rolul de conducător de activităţi tehnico-economice militare şi de lideri militari.

Misiunea pe care o veţi avea, de a asigura operativitatea tehnicii de luptă şi a sistemelor din dotare pe teritoriul naţional şi în teatrele de operaţii, este una esenţială pentru Armata României.

Doamnelor şi domnilor,

În semn de apreciere pentru importantele merite în activitatea de 70 de ani din domeniile învăţământului şi cercetării ştiinţifice universitare, am decorat Drapelul de Luptă al Academiei Tehnice Militare Ferdinand I cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, de pace.

Vă îndemn să vă continuaţi cu succes menirea de a forma buni profesionişti, printr-o pregătire tehnico-inginerească la cele mai înalte standarde de competitivitate, atât pentru mediul militar, cât şi pentru cel civil, în industria naţională de apărare.

Nu am nici o îndoială că, şi în viitor, Academia Tehnică va educa studenţi responsabili, competenţi, altruişti şi devotaţi, care să contribuie la formarea unui sistem naţional de securitate performant, capabil să-şi îndeplinească misiunile constituţionale de apărare a ţării, precum şi îndatoririle asumate de România faţă de aliaţii şi partenerii noştri, într-un context operaţional complex.

Vă felicit şi vă urez să rămâneţi un reper naţional al educaţiei militare şi al educaţiei morale!
La mulţi ani!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *