Forumul Internațional al Societății Civile

Preşedintele Klaus Iohannis – mesaj pentru societatea civilă

Social

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la Forumul Internațional al Societății Civile de la București, că lucrurile în România se pot schimba în bine, în timp, dar că este nevoie de implicarea la scară largă a românilor. În acest sens, șeful statului a menționat că are așteptări ca întreaga societate să se implice activ. „Concluzia, după scrutinul din 26 mai, este una foarte simplă – românii au spus ferm că își doresc un parcurs european”, a subliniat președintele.

„Această întâlnire a fost programată cum nu se putea mai bine, având în vedere că România își exercită în prezent primul mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene și că, în această calitate, am organizat recent Summitul de la Sibiu, în care s-a discutat despre viitorul Uniunii Europene.

Totodată, am avut alegerile pentru Parlamentul European și referendumul pe tema justiției pe care l-am convocat în România și, dacă pot să spun așa, pe care l-am câștigat împreună cu românii. Concluzia, după scrutinul din 26 mai, este una foarte simplă și doresc să o împărtășesc și cu dumneavoastră: românii au spus ferm că își doresc un parcurs european pentru România, în ciuda încercărilor eșuate de a slăbi încrederea cetățenilor în proiectul european”, a spus Iohannis, marți, la Forumul Internațional al Societății Civile.

Președintele a adăugat că „românii au dovedit, prin vot, că orice schimbare începe de la o aspirație și de la înțelegerea modului în care funcționează lumea de astăzi”.

„Românii au transmis un mesaj clar, un mesaj proeuropean, au hotărât că locul României este, fără îndoială, în Uniunea Europeană, în rândul statelor care susțin și cred în proiectul european, și, pe scurt, au demonstrat că își doresc să se implice activ în apărarea statului de drept.

Este un semn clar că spiritul civic a devenit și mai prezent, lucru care nu poate fi decât în beneficiul societății românești și care demonstrează forța ei de regenerare. În România, ca și în alte state ale Uniunii Europene, cetățenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetățenilor statelor membre au dovedit că înțeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naționaliste și populiste”, a mai spus președintele.

„Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluții pentru apărarea democrației, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educație”, a subliniat el.

Klaus Iohannis a adăugat că „avem datoria de a lăsa generațiilor viitoare o tradiție în implicarea civică la toate nivelurile societății. În acest sens, educația este cel mai sigur și cel mai la îndemână instrument pe care îl are societatea.”

„Orice proces de consolidare a proiectului european, printr-o integrare mai profundă și o adaptare la provocările și crizele prin care trece Uniunea, nu poate fi complet și credibil fără implicarea societății civile.

Societatea civilă poate furniza expertiză de foarte bună calitate, de care autoritățile trebuie să înțeleagă că au nevoie. Cred că este absolut necesar să reconstituim legăturile solidarității umane, să găsim soluții pentru recâștigarea sensului cetățeniei, înțeleasă ca angajare activă și responsabilă pentru modernizarea societății[…].

„Așadar, avem nevoie de solidaritate, unitate, implicare și decizii care să redea încrederea în viitor și pentru generațiile care vor veni. Mai simplu, se numește viziune. Sunt convins că acest Forum va contribui la elaborarea unei viziuni coerente pentru o Uniune Europeană în care statele membre, instituțiile europene și societatea civilă lucrează împreună, pentru interesul tuturor cetățenilor. În final, aș vrea să vă încurajez să continuați să acționați energic și ferm în spiritul consolidării valorilor fundamentale ale Uniunii Europene. Vă asigur de întreaga mea deschidere și dorință de colaborare”, a conchis președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *