Micro-Folie Sibiu

Primul muzeu digital din România – inaugurat la Sibiu

Lifestyle

Micro-Folie Sibiu, primul muzeu digital din România, a fost inaugurat oficial, sâmbătă, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi al Sezonului România-Franţa.

Micro-Folie Sibiu este prezentat ca un loc de intersecție între era digitală și ludic. ”Într-un spațiu prietenos, copiii de toate vârstele sunt invitați să descopere într-o manieră interactivă atât mari opere de artă ale lumii, cât și avatarele realității virtuale”, se arată într-un comunicat care anunță inaugurarea.

Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, Daniela Câmpean, Președintele Consiliului Județean Sibiu, Constantin Chiriac, Președintele FITS, Andrei Țărnea, comisarul general al Sezonului România-Franța 2019 în România și François Bloch, Directorul General BRD Groupe Société Générale, alături de Octavian Saiu, profesor și critic de teatru, au inaugurat oficial Micro-Folie Sibiu, primul muzeu digital din România.

”Micro-Folie Sibiu este un concept inovator, un spațiu deosebit ce aparține tuturor vizitatorilor. În același timp, este și un instrument ce întruchipează dialogul intercultural. Acest muzeu digital este o ușă deschisă către patrimoniul cultural, o comoară care așteaptă să fie descoperită”, a declarat E.S. Michèle Ramis.

Micro-Folie (care a fost, până în prezent, implementat în aproape 200 de orașe din întreaga lume) este conceput de Ministerul Culturii din Franța și coordonat de La Villette. Acesta propune publicului trei structuri complementare, fiecare cu propriul său specific: Muzeul digital, Realitatea virtuală și Fab Lab.

”Cultura este un drept dar și o valoare la care toată lumea trebuie să aibă acces”, a explicat Andrei Țărnea. ”Micro-Folie face un pas mai departe în acest exercițiu de democratizare a culturii. Ne dorim ca în viitor să vedem cât mai multe Micro-Folii instalate în România, iar Sibiul va avea mereu privilegiul de a fi orașul cu prima Micro-Folie din Europa, în afară de Franța”.

Dimensiunea educativă și de divertisment își dau întâlnire pentru prima dată în România, la Sibiu și aduc viitorul în prezent. Proiectul Micro-Folie va deveni un spațiu permanent de interacțiune culturală, la Casa Artelor – Muzeul ASTRA din Sibiu. ”Micro-Folie este cu siguranță un proiect care va schimba viețile copiilor, tinerilor, un proiect strategic ce va rămâne pentru totdeauna în România și astăzi avem șansa să-l inaugurăm oficial. Aici nu ne aflăm la o simplă sărbătoare, ci marcăm un proiect istoric care va reprezenta o muncă asumată și continuă” a adăugat Constantin Chiriac.

Sezonul România-Franța se desfășoară în România până pe 14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric. Secvența din România a Sezonului dezvăluie dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *