Proiect USR  pentru eliminarea sălilor de jocuri de noroc din proximitatea şcolilor

Social

Deputaţii USR Diana Stoica şi Filip Havârneanu au depus un proiect de lege pentru eliminarea sălilor de jocuri de noroc din apropierea şcolilor, locurilor de joacă pentru copii, dar şi centrelor culturale, spitalelor şi bisericilor, informează USR într-un comunicat de presă.

Iniţiativa USR vine ca răspuns la creşterea numărului de persoane cu dependenţă de jocurile de noroc, în special în rândul minorilor.
„E clar că în România ne confruntăm cu un fenomen deosebit de nociv, al patimei jocurilor de noroc. Nu mai departe de săptămâna trecută, vedeam cu toţii cazul unei primăriţe care a jucat la păcănele banii din ajutoarele de încălzire. Noi trebuie să avem grijă ca generaţiile următoare să aibă informaţiile să ia nişte decizii mai bune, nu să vadă, zi de zi, în jurul şcolilor păcănele. Proiectul depus astăzi este un prim-proiect dintr-un pachet mai amplu pe care îl pregătim în scopul protejării populaţiei de această patimă”, declară Diana Stoica, deputat USR şi membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor.

„Proiectul pe care l-am depus îşi propune să reglementeze domeniul jocurilor de noroc, în sensul de a îndepărta aşa-numitele păcănele din proximitatea şcolilor. Au apărut ca ciupercile după ploaie în jurul unităţilor de învăţământ şi sunt un exemplu negativ pentru toţi elevii. Cunoaştem situaţii în care elevii ies şi în pauze ca să joace în aceste săli de jocuri de noroc şi nimeni nu acţionează”, afirmă Filip Havârneanu, deputat USR şi membru în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Legislaţia în vigoare (OUG 77/2009) interzice doar ca sălile de jocuri de noroc să fie în incinta unităţilor de învăţământ, a campusurilor aferente acestora, centrelor de cultură, spitalelor şi bisericilor. Proiectul USR propune ca interdicţia să fie extinsă şi pe o rază de 300 de metri faţă de acestea.

Problema dependenţei de jocuri de noroc în rândul minorilor a fost observată şi de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, care a organizat, în anul 2019, o structură distinctă, respectiv Serviciul Promovare Joc Responsabil. În anul 2020, au fost scoase la concurs un număr de posturi din cadrul acestui serviciu, însă ca urmare a pandemiei de COVID-19, Oficiul a decis anularea concursului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *