putin rusia

Putin a câștigat alegerile prezidențiale cu 87% șile-a mulţumit rușilor pentru voturi

Externe

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a mulţumit duminică ruşilor pentru votul la alegerile prezidenţiale pe care le-a câştigat cu 87,97% din voturi, conform rezultatelor preliminare, potrivit AFP.
„În primul rând, aş dori să le mulţumesc cetăţenilor, suntem cu toţii o singură şi aceeaşi echipă, toţi cetăţenii Rusiei care au mers la secţiile de votare şi au votat”, a declarat Putin în faţa echipei sale de campanie în timpul unei intervenţii difuzate la televiziunea de stat.

Vladimir Putin a estimat luni că primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale din Rusia, care îl anunţă câştigător clar, demonstrează „încrederea” ruşilor în puterea sa.
„Avem multe obiective concrete şi importante de îndeplinit. Rezultatele alegerilor mărturisesc încrederea cetăţenilor ţării şi speranţa lor că vom face tot ceea ce a fost planificat„, a afirmat Putin într-un discurs televizat în noaptea de duminică spre luni.

El a dat asigurări că ţara sa nu se va lăsa „intimidată” sau „zdrobită”, după doi ani de conflict în Ucraina şi de criza cu Occidentul.
„Nu contează cine vrea să ne intimideze sau cât de mult, nu contează cine vrea să ne zdrobească sau în ce mod, voinţa noastră sau conştiinţa noastră. Nimeni nu a reuşit vreodată să facă aşa ceva în istorie. Nu a funcţionat astăzi şi nu va funcţiona în viitor”, a dat asigurări Putin în cursul discursului televizat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, de asemenea, că a fost în favoarea unui schimb de deţinuţi cu Occidentul, inclusiv cu principalul său opozant Aleksei Navalnîi, înainte de moartea acestuia în închisoare în condiţii obscure, la mijlocul lunii februarie.

Potrivit preşedintelui rus, atunci când s-a pus problema unui schimb între Navalnîi şi „unii deţinuţi care se află în instituţii penitenciare din ţările occidentale„, el „a fost de acord„. „A fost o singură condiţie: să facem schimbul ca să nu se mai întoarcă„, a spus el.

Vladimir Putin a subliniat că acţiunile de protest convocate de opoziţie nu au „niciun efect” asupra alegerilor prezidenţiale şi a ameninţat cu urmărirea penală a celor care au distrus buletinele de vot.
„Aceasta este o infracţiune şi forţele noastre de ordine şi judiciare vor acţiona în conformitate cu legea„, a avertizat Putin. În realitate, nu a avut niciun efect”, a spus el.

Putin, care va putea candida din nou după acest nou mandat pentru a rămâne potenţial la putere până în 2036, i-a salutat în discursul său pe soldaţii care luptă în Ucraina şi care „îşi riscă viaţa” pentru a „proteja teritoriile istorice ale Rusiei”.

El a declarat că trupele sale au un avantaj împotriva forţelor Kievului pe frontul din Ucraina, promiţând încă o dată că obiectivele Moscovei vor fi „atinse”. „În ansamblu, iniţiativa aparţine în întregime forţelor armate ruse şi, în unele regiuni, oamenii noştri sunt pe cale să distrugă inamicul”, a spus Putin în discursul televizat.

Votul care i-a adus lui Putin al cincilea mandat la Kremlin a fost însoţit de numeroase proteste, în special „Amiază împotriva lui Putin” organizat la apelul opoziţiei, la care au participat mii de oameni în întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *