Qatarul afirmă că își reevaluează poziția de mediator dintre Israel și Hamas

Externe

Qatarul afirmă că își reevaluează rolul de mediator între Israel și Hamas, în discuțiile de mai multe săptămâni pentru asigurarea unui armistițiu în Gaza, potrivit comentariilor făcute de prim-ministrul statului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani. El a precizat că țara a fost victima unor „puncte de vedere” din partea politicienilor, potrivit The Guardian.

„Qatarul se află într-un proces de reevaluare completă a rolului său”, a declarat prim-ministrul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, în cadrul unei conferințe de presă la Doha, potrivit Agenției France- Presse.
„Există o exploatare și un abuz al rolului Qatarului”, a spus el, adăugând că Qatarul a fost victima unor „puncte de vedere” din partea „politicienilor care încearcă să își desfășoare campaniile electorale prin denigrarea statului Qatar”.

Qatarul, împreună cu SUA și Egiptul, a fost implicat în discuții de mai multe săptămâni pentru a asigura un armistițiu în Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți în închisorile israeliene.
Anterior (miercuri), șeicul Mohammed a declarat că negocierile au intrat în impas.
„Trecem printr-o etapă sensibilă, cu unele blocaje, și încercăm pe cât posibil să rezolvăm aceste blocaje”, a declarat premierul qatariot.

Qatarul, care a găzduit conducerea politică a Hamas din 2012 cu binecuvântarea SUA, a respins criticile frecvente la adresa medierii sale din partea Israelului, inclusiv din partea premierului Benjamin Netanyahu.
Marți, ambasada Qatarului la Washington a emis o declarație în care îl mustră pe deputatul democrat Steny Hoyer pentru apelurile sale la Qatar de a exercita presiuni asupra Hamas pentru a asigura eliberarea ostaticilor.
Premierul qatariot a declarat că Doha „a avertizat încă de la începutul acestui război împotriva extinderii sferei conflictului, iar astăzi asistăm la conflicte pe diferite fronturi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *