Raed Arafat a anunţat noile restricţii care vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie

Social

Raed Arafat a anunțat noile reglementări din România, valabile de luni, pentru 30 de zile. Creșele și after-school-urile rămân deschise, masca devine obligatorie în toate spațiile deschise, iar școlile trec în online.

„Ne aflăm într-o situație dificilă. Deznodământul va depinde în implicarea fiecăruia dintre noi. Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii acestui virus, numai prin gesturi simple”, a declarat Arafat.

Acesta a expplicat că joi au fost adoptate la Guvern un proiect de hotărâre și un proiect de Ordonanță de Urgență, „sub rezerva observațiilor care urmează să vină”. Dacă aceste observații nu vin, restricțiile vor intra în vigoare de luni, cu o durată de implementare de 30 de zile, la finalul cărora se va face o nouă evaluare.

Principalele măsurile sunt:
– purtatul generalizat al măștii în spațiile închise și deschise, indiferent de rata de infectare: „Este măsura care va duce cel mai mult la evitarea răspândirii virusului”.

– închiderea magazinelor la ora 21:00 pentru limitarea mobilității și a contactului. Livrările la domiciliu rămân deschise, precum și farmaciile.
– limitarea deplasărilor între orele 23.00 și 5.00, cu unele excepții: „Este intervalul în care tinerii se deplasează să se viziteze, la petreceri, mai mult”
– petrecerile sunt interzise
Secretarul de stat a precizat că terasele acoperite sunt definite ca spații închise.

– interzicerea funcționării piețelor și târgurilor, cu excepția piețelor agroalimentare din spațiile deschise, unde trebuie purtată masca și respectată distanțarea
– telemunca devine obligatorie în companiile cu mai mult de 50 de angajați
– creșele și after-schoolurile rămân deschise
– în rest, Ministerul Educației va emite ordinul general de trecere a școlilor în online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *