Reuniunea coordonatorilor naţionali din statele participante la Iniţiativa celor Trei Mări

Politica

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe, Cornel Feruţă, a participat joi, 11 februarie 2021, prin sistem video-conferinţă, la reuniunea coordonatorilor naţionali din statele participante la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M), potrivit unui comunicat MAE.

Demnitarul român a salutat iniţiativa Bulgariei de a organiza prima reuniune a coordonatorilor naţionali I3M şi a subliniat că Iniţiativa celor Trei Mări rămâne o platformă importantă pentru implementarea proiectelor majore de conectivitate regională. De asemenea, a arătat că Iniţiativa poate fi un factor important de sprijin pentru redresarea economiilor statelor participante, în contextul global determinat de pandemia de COVID-19 şi de consecinţele economice ale acesteia.

Secretarul de stat Cornel Feruţă a dat asigurări că România va continua să se implice activ în cadrul Iniţiativei, în vederea valorificării depline a potenţialului acesteia. A menţionat că, la nivel naţional, implementarea proiectelor strategice regionale şi a obiectivelor Iniţiativei reprezintă priorităţi asumate la cel mai înalt nivel politic.

A subliniat importanţa participării tuturor statelor I3M la Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, evidenţiind şi importanţa deciziei U.S. International Development Finance Corporation (DFC), din decembrie 2020, de a se alătura Fondului de Investiţii al Iniţiativei şi de a aloca suma de 300 de milioane USD.

Reprezentantul MAE a exprimat convingerea că Summit-ul de la Sofia, preconizat pentru acest an, va contribui la progresul Iniţiativei şi a evidenţiat necesitatea menţinerii cooperării strânse a statelor participante I3M cu partenerii Iniţiativei – Comisia Europeană, SUA şi Germania, precum şi a cooperării cu statele din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic la nivelul Forumului de Afaceri al I3M.

Reuniunea a reconfirmat angajamentul puternic al statelor participante şi al partenerilor, inclusiv al SUA, faţă de obiectivele I3M. Reprezentanţii noii administraţii de la Washington au subliniat interesul bi-partizan la nivelul Congresului american pentru rezultate concrete ale proiectelor dezvoltate în cadrul I3M şi rolul pe care Iniţiativa îl joacă în consolidarea relaţiei transatlantice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *