Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO

Politica

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, participă, în zilele de 17 şi 18 februarie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, organizată în sistem videoconferinţă.

În cadrul discuţiilor din prima zi a evenimentului – prezidate, de la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, de Secretarul General al Alianţei, Jens Stoltenberg – au fost abordate tematicile referitoare la agenda „NATO 2030”, precum şi în relaţie cu implementarea posturii colective de descurajare şi apărare, partajarea echitabilă a responsabilităţilor (burden-sharing) şi agenda trans-atlantică de securitate. Reuniunea virtuală a oferit ocazia primei participări, în format aliat, a noului secretar american al apărării, Lloyd J. Austin.

În cadrul discuţiilor purtate în prima zi a reuniunii, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat sprijinul României pentru continuarea procesului „NATO 2030” şi a evidenţiat angajamentul ţării noastre privind asigurarea cheltuielilor pentru apărare, în linie cu deciziile şi cerinţele specifice la nivel aliat. De asemenea, ministrul apărării naţionale a reiterat susţinerea României pentru aprofundarea procesului de adaptare şi consolidare a posturii Alianţei de descurajare şi apărare, în linie cu cerinţele mediului de securitate pe termen mediu şi lung.

Pe parcursul unei sesiuni speciale, cu participarea Finlandei şi Suediei – ţări partenere ale Alianţei, şi a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri europene şi politica de securitate, Joseph Borell, au fost evidenţiate provocările şi ameninţările de securitate comune în vederea identificării de soluţii pentru gestionarea eficientă a acestora, inclusiv în dezvoltarea cooperării NATO-UE.

În context, ministrul român al apărării a subliniat rolul fundamental al relaţiei trans-atlantice pentru securitatea şi apărarea europeană şi a evidenţiat poziţia centrală a aspectelor securitare privind flancul Estic al NATO pentru agenda prioritară de lucru a aliaţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *