Rishi Sunak – noul premier al Marii Britanii

Actualitate Externe

Rishi Sunak a devenit primul premier britanic cu origini asiatice, dar și al treilea șef de guvern din ultimele trei luni. Cel mai tânăr lider al Partidului Conservator din ultimii 200 de ani, este și primul prim-ministru desemnat de Regele Charles al III-lea și al 57-lea din istoria Marii Britanii, potrivit BBC.

Rishi Sunak a declarat marți că nu a fost descurajat de amploarea provocării, deoarece a devenit al treilea prim-ministru al Marii Britanii în două luni, angajându-se să restabilească încrederea și să conducă țara în plină criză economică.

„Trebuie să explic de ce sunt aici, în calitate de nou prim-ministru. În aceste momente țara noastră se confruntă cu o criză economică profundă. Urmele pandemiei încă se văd, iar războiul din Ucraina a destabilizat piețele din întreaga lume”, a declarat Sunak în primul său discurs în funcția de premier.

Premierul britanic a spus că va corecta greșelile făcute de precedentul guvern și că vor urma decizii dificile.
„O felicit pe doamna Truss pentru efortul depus, a avut un scop nobil, dar unele greșeli au fost făcute. Nu a avut intenții rele, dar au fost greșeli. Sunt hotărât să remediez aceste greșeli, iar acest proces începe imediat. Asta înseamnă că vor urma și decizii dificile”, a spus Sunak.

Liz Truss și-a încheiat discursul final în calitate de premier cu un apel pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina: „Trebuie să fim capabili să depășim regimurile autocratice în care puterea este în mâinile câtorva. „Și acum, mai mult decât oricând, trebuie să sprijinim Ucraina în lupta sa curajoasă împotriva agresiunii lui Putin”.

Rishi Sunak îi ia locul lui Liz Truss care a demisionat, joi, după doar 44 de zile în fruntea guvernului britanic, devenind, astfel, prim-ministrul cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *