Santa Fe – fascinanta capitală a statului New Mexico

Lifestyle Travel

Santa Fe este capitala și al patrulea oraș ca mărime a statului american New Mexico. Fondat în 1610 de Pedro de Peralta (al treilea guvernator al statului) este cea mai veche dintre toate capitalele din Statele Unite. În 1912, New Mexico a devenit al 47-lea stat al Uniunii, iar Santa Fe a devenit capitala acestuia.

În acea perioadă constructorii au decis să păstreze orașul istoric, cu aleile sale pitorești și casele joase din chirpici și să construiască un oraș armonios folosind stiluri și metode tradiționale.
Astfel, Santa Fe a devenit un oraș cu un farmec propriu, asemănător unui muzeu în aer liber dedicat dominației spaniole a acestor zone ale Statelor Unite, unde influențele culturii native sunt încă puternice.
Câteva zile petrecute în Santa Fe este ca și cum ați descoperi o altă Americă, în care tradițiile extrem de diferite (americană, spaniolă și anglo-americană) sunt un amestec unic.

Orașul este considerat unul dintre cele mai particulare orașe din Statele Unite și de aceea mai este numit și „The City Different”, tocmai datorită amestecului său de culturi care îi influențează atât arhitectura, arta cât și bucătăria. Orașul este, de asemenea, faimos pentru că pe aici trece o porțiune a emblematicului traseu Route 66.

În ciuda faptului că este al patrulea oraș ca mărime a statului, centrul său istoric este ușor de explorat pe jos. Este plăcut să vă plimbați pe străzile frumoase unde găsți diferite atracții cum ar fi: magazine, restaurante, hoteluri. Inima orașului este Santa Fe Plaza, o zonă verde înfrumusețată cu plante și flori, cu un foișor mare și bănci confortabile. În centrul pieței veți găsi Monumentul Soldaților, iar jurul lui se află magazine și cafenele. În partea de nord se află Palatul Guvernatorilor, construit în 1610 care a găzduit birourile administrative ce au fost ulterior mutate Capitoliul statului New Mexico. Este cea mai veche clădire publică existentă, construită de coloniștii europeni în Statele Unite. Astăzi, Palatul găzduiește Muzeul de Istorie din New Mexico, o clădire adiacentă cu trei etaje care își împarte campusul cu Arhiva Fotografică a Palatului Guvernatorilor și Biblioteca de Istorie Fray Angelico Chavez. Clădirile prezintă o gamă largă de artefacte, iar exponatele sale spun povestea orașului Santa Fe, New Mexico și a regiunii.

Capitoliul statului New Mexico este singurul capitol cu formă circulară din Statele Unite (The Roundhouse) și a fost construit cu un amestec de stiluri New Mexican și neoclasic. Deasupra fiecărei intrări este o gravură în piatră care înfățișează sigiliul statului New Mexico. Nu departe de Santa Fe Plaza veți găsi Catedrala Bazilica San Francesco d’Assisi construită între anii 1869 și 1886.

Merită să faceți o vizită și la Capela Loretto care este construită într-un stil neogotic după modelul bisericii din Paris, Sainte-Chapelle, renumită pentru vitraliile sale. Construcția bisericii a început în 1878 și a durat 10 ani pentru a fi finalizată. A fost construită pentru călugărițele din ordinul Surorile din Loretto, un ordin care a lucrat pentru a răspândi credința catolică în noul stat New Mexico.

În centrul orașului, lângă Plaza, se află Santa Fe Arcade, o galerie cu mai multe etaje și magazine unde puteți cumpăra meșteșuguri locale și bijuterii care ies în evidență prin culoarea strălucitoare a turcoazului. Aproape de centru, Canyon Road este prin excelență strada galeriilor de artă și a magazinelor de antichități din interiorul clădirilor din chirpici unde veți întâlni artiști care expun toate felurile de artă, de la sculpturi și picturi până la bijuterii și ceramică.

La doar cinci minute de mers cu mașina de centrul orașului găsiți De Vargas Center – un mic centru în aer liber, cu magazine și restaurante unde puteți să încercați bucătăria locală însoțită de o notă hispanică, cu specialități pe bază de orez, carne, guacamole și inevitabilul sos picant de chili și jalapeno. Bucătăria din Santa Fe este bogată, plină de aromăși se bazează pe ingrediente proaspete, din surse locale. Pentru o masă rapidă îîntre o vizită și alta, Tortilla și taco sunt ideale.

Printre alte atracții interesante se numără:
Muzeul de Artă și Cultură Indiene – un muzeu de artă și cultură al nativilor americani. Colecțiile muzeului includ 80.000 de artefacte arheologice, etnografice și de artă plastică, și peste 10 milioane de artefacte din aproape 12.000 de situri arheologice din New Mexico;

Muzeul Georgia O’Keeffe – dedicat moștenirii artistice a Georgiei O’Keeffe (artistă americană, considerată unul dintre cei mai mari pictori moderniști ai secolului al XX-lea.) A fost deschis publicului în iulie 1997, la unsprezece ani după moartea artistei de la care își ia numele. Muzeul este vizitat în fiecare an de milioane de vizitatori din întreaga lume și este cel mai vizitat muzeu de artă din statul New Mexico;

Muzeul de Artă Populară Internațională – expoziție de succes a celei mai mari colecții de artă populară din lume împărțită pe zone geografice . Cafeneaua Museum Hill este un loc bun pentru a vă opri înainte sau după vizita dumneavoastră;

Grădina Botanică – nu prea departe de Muzeul de Artă Populară, este plăcut să vizitați Grădina Botanică cu numeroase specii din regiune, pentru a vă lăsa învăluit de culorile și aromele plantelor parfumate. Plante precum agavele și cactușii țin companie pomilor fructiferi, precum cireșii și piersicii;
Opera Santa Fe – cel mai prestigios centru de artă a spectacolului din stat, prezintă o gamă largă de opere, de la cele clasice până la spectacole contemporane ;

Santa Fe Farmers Market Eugene Kim – piață unde găsiți cultivatori și vânzători care vând legume și fructe cultivate local dar și din în nordul țării, alături de muzicieni și artiști care cântă în piață oferind o atmosferă specială;
Cartierul istoric Barrio de Analco – un district național de reper istoric, în mare parte rezidențial, cu câteva clădiri istorice. Aici se află Capela Saint Miguel o biserică din chirpici construită la începutul anilor 1600 sub conducerea călugărilor franciscani și considerată cea mai veche biserică din Statele Unite continentale.
În ceea ce privește cazarea, majoritatea hotelurilor din Santa Fe sunt situate în centrul orașului și în împrejurimile apropiate. Există și câteva opțiuni grozave de cazare în pensiuni și campinguri.

Cât privește clima, fiind situat la 2.194 de metri deasupra nivelului mării, Santa Fe are o climă temperată, și de aceea, orașul poate fi vizitat fără probleme pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, cele mai bune perioade suntsfârșitul primăverii și începutul toamnei. Vara este caldă, fără a ajunge la temperaturi exagerat de ridicate ( lunile Iulie și august sunt cele mai ploioase). Iarna este rece și mai uscată ( între lunile noiembrie și aprilie poate ninge). În ultimii 20 de ani s-au dezvoltat facilități excelente pentru sporturile de iarnă în Munții Sangre de Cristo de lângă Santa Fe, asa că puteți vizita și iarna acest oraș fascinant.

Pentru a ajunge în Santa Fe trebuie să luați un zbor direct către Statele Unite și de acolo luați un zbor intern către capitala New Mexico. Nu există legături directe cu Europa. Odată ajunși la aeropotul (Santa Fe Regional Airport) este indicat să închiriați o mașină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *