Film Românesc

Roma – Festivalul de Film Românesc Procult 2019

Lifestyle

„În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Ambasada României în Republica Italiană, Accademia di Romania in Roma și asociația culturală ProEvent organizează Romania Film Fest – a IX-a ediție a Festivalului de Film Românesc ProCult care va avea loc la Roma, la Casa del Cinema și Accademia di Romania, în perioada 6-9 iunie 2019. Seria de proiecții va cuprinde și un eveniment special care se va desfășura în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) la 29 mai 2019.

Programul include paisprezece proiecții în limba originală – cu subtitrare în italiană și intrare gratuită – care vor prezenta spectatorilor universul creativ românesc, promovând dialogul multicultural la nivel european și ilustrând aspecte culturale, sociale, istorice și politice ale societății românești.

Evenimentul pune în valoare creațiile regizorilor, scenariștilor și actorilor români care au contribuit la aprecierea internațională a cinematografiei românești, atât pe ale celor care aparțin noului val, cât și pe cele ale cineaștilor care sunt deja repere clasice în domeniu.

Producțiile cinematografice prezentate în cadrul festivalului sunt creații de succes care reprezintă o parte semnificativă a culturii europene, contribuind la imprimarea unei dinamici necesare și binevenite identității și spiritului european.

Joi, 6 iunie 2019 la ora 18.30, Accademia di Romania (Roma, Piazzale José de San Martin, 1) va găzdui deschiderea festivalului, cu proiecția filmului ”Octav”, regia Serge Ioan Celibidachi. Filmat în întregime pe peliculă, lungmetrajul ilustrează povestea unui domn venerabil care, după căderea comunismului, a putut să reintre în posesia casei în care a copilărit. Reîntoarcerea la locurile primei tinereți prilejuiește o călătorie metaforică înlăuntrul său, în care prezentul și trecutul se îmbină cu o melancolie care amintește de Proust.

Vineri, 7 iunie, proiecțiile se vor desfășura la Casa del Cinema (Largo Marcello Mastroianni, 1) și vor debuta cu documentarul ”România neîmblânzită”, în regia lui Thomas Barton-Humphreys. Filmul dezvăluie frumusețea sălbatică a României crude, magice și în același timp fragile, de-a lungul unui an urmărind plante, insecte și animale din diverse zone ale țării. Vocea inconfundabilului Victor Rebengiuc și imaginile spectaculoase ne poartă într-o lume uimitoare căreia nu îi lipsesc conflictele, dramele, bucuriile și maiestuozitatea. La ora 18.30 va fi proiectat lungmetrajul regizat de Tedy Necula, ”Coborâm la prima”: un metrou se oprește între stații, în dimineața de după incendiul din Clubul ”Colectiv”.

Opriți din rutina cotidiană, călătorii încep să interacționeze și să conștientizeze prezența și comuniunea umană. A doua zi a festivalului va fi încheiată cu ”Un pas în urma serafimilor”, în program la ora 20.15. Gabriel este un adolescent proaspăt admis la un seminar teologic ortodox, pentru că el și mai ales familia lui, își doresc să urmeze cariera preoțească. Deși inițial încearcă să se adapteze mediului, curând își dă seama
că sistemul este abuziv și opresiv. Romano Milani, secretarul Sindicatului Național al Jurnaliștilor Cinematografici Italieni, va prezenta filmul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *