virus Scranos

România – este cea mai afectată țară din lume de virusul Scranos

Social

România este cea mai afectată țară din lume de virusul Scranos, un virus care fură parolele și datele bancare ale victimelor, potrivit companiei de securitate cibernetică Bitdefender.

Specialiştii companiei au descoperit că virusul se ascunde pe dispozitivul infectat şi are acces la toate datele personale ale victimei.

”Denumită Scranos, ameninţarea se răspândeşte rapid la nivel global, cu activitate extrem de intensă în România, India, Brazilia, Franţa, Italia şi Indonezia. Scranos infectează dispozitivul utilizatorului atât prin aplicaţii aparent legitime, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar soluţii de securitate, cât şi prin programe instalate ilegal”, se arată într-un comunicat.

Odată instalat pe sistem, Scranos se ascunde cu ajutorul unui rootkit (un driver software) și poate spiona victima până în cele mai mici detalii. Astfel, amenințarea poate extrage datele de acces la diverse site-uri din browsere precum Google Chrome, Chromium, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge, Internet Explorer, Baidu Browser și Yandex, poate sustrage datele de plată din pagini de internet precum Facebook, Amazon și Airbnb, dar și să trimită cereri de prietenie și mesaje cu linkuri infectate de pe contul de Facebook al victimei sau să o aboneze la diferite canale de YouTube.

Dintre canalele de YouTube promovate de către atacatori și monitorizate de Bitdefender, unul a strâns peste 3.100 de abonați într-o singură zi.

Pentru a evita infectarea cu Scranos, experții recomandă utilizatorilor să instaleze numai aplicații și softuri autentice, să folosească un antivirus și să facă update la sistemul de operare. De asemenea, programele ar trebui folosite la cea mai nouă versiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *