România împrumută 216 milioane de Euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru domeniul cultural

Lifestyle

Memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 mil. Euro pentru susţinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit şi modernizarea unor clădiri culturale din România a fost aprobat de Guvern, în cadrul şedinţei de joi, 28 octombrie 2021.

De la începutul mandatului, iniţierea unui noi Acord-Cadru de împrumut între România şi BDCE pentru susţinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit şi modernizarea unor clădiri culturale din România a reprezentant o prioritate. Primul pas important a avut loc în noiembrie 2020 prin memorandumul aprobat de guvern pentru înaintarea cererii de împrumut, iar cel de-al doilea a avut loc astăzi, prin aprobarea memorandumului pentru începerea negocierii efective a acordului de împrumut, în baza aprobării Consiliului de Administraţie BDCE a cererii. Investiţiile în cultură sunt necesare pentru a susţine antreprenoriatul Românesc şi pentru a crea ecosisteme sănătoase în cadrul comunităţilor locale, pentru a dezvolta şi promova cât mai bine România.

Este o veste bună pentru toţi românii, indiferent de culoarea politică, pentru că Bucureşti, Suceava, Iaşi, Timişoara, Cluj, Argeş şi Craiova sunt judeţele în care aceste investiţii vor atrage un număr şi mai mare de vizitatori. Chiar dacă Guvernul PNL are atribuţii limitate, priorităţile noastre rămân soluţiile care ajută efectiv românii.” a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Consiliul de Administraţie al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat, în iunie 2021, cererea de împrumut formulată de către statul român în cursul lunii mai 2021, ca urmare a memorandumului aprobat de Guvern în şedinţa din 18 noiembrie 2020.

Propunerile Ministerului Culturii cuprinse în proiectul Acordului-Cadru sunt realizarea a 8 obiective de investiţii:

A. consolidarea, restaurarea şi modernizarea a 6 clădiri monumente istorice:
* Muzeul Naţional de Istorie a României;
* Teatrul Naţional şi Opera Română – Cluj-Napoca;
* Fosta garnizoană militară a Timişoarei în scopul funcţionării viitorului Muzeu Naţional al Revoluţiei Anticomuniste;

* Aşezămintele „Ion I.C. Brătianu” din Bucureşti, sediu al Serviciului Colecţii Speciale al Bibliotecii Naţionale a României;
* Vila şi domeniul „Florica” de la Ştefăneşti – jud. Argeş, date recent în folosinţa Muzeului Naţional „Brătianu”;
* Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava, donat în acest an de dl. Johannes Sturdza Statului Român.

B. Refacerea şi modernizarea clădirii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova

C. Construirea unui sediu propriu pentru Opera Naţională Română – Iaşi.
Sprijinul financiar al BDCE reprezintă 80% din suma totală necesară pentru investiţii, costul total net al proiectului fiind estimat la cca. 270 mil. Euro, cu o perioadă de implementare de 7 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *