România participă la campania EUChooseSafeFood – lansată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară

Social

EUChooseSafeFood s-a întors, iar acum cuprinde şi mai multe ţări!
În urma succesului înregistrat în ultimii doi ani, EFSA şi partenerii săi din statele membre ale UE lansează astăzi cea de-a treia ediţie a campaniei #EUChooseSafeFood.
Obiectivul #EUChooseSafeFood este de a ajuta cetăţenii europeni să ia decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la alegerile lor alimentare.

În 2023 campania se extinde, cuprinzând 17 ţări: Austria, Belgia, Bulgaria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Macedonia de Nord.
Campania #EUChooseSafeFood este concepută pentru a sprijini cetăţenii să gândească în mod critic cu privire la alegerile zilnice pe care le fac în ceea ce priveşte alimentele. Aceasta le oferă consumatorilor informaţii practice şi uşor de accesat, de la ajutor pentru citirea etichetelor produselor alimentare şi înţelegerea aditivilor până la sfaturi privind prepararea şi depozitarea alimentelor.
Campania acoperă multe subiecte legate de alimentaţie, iar în acest an se va axa pe sfaturi pe care le pot urma consumatorii, pentru a asigura o bună igienă alimentară acasă, pe modalităţi de reducere a risipei alimentare şi pe măsurile luate în întreaga UE pentru a combate toxiinfecţiile alimentare.

„EFSA colaborează cu autorităţi naţionale din domeniul siguranţei alimentelor şi cu oameni de ştiinţă din întreaga Europă, pentru a se asigura că alimentele sunt sigure, sănătoase şi sustenabile. Campania #EUChooseSafeFood face legătura dintre ştiinţa siguranţei alimentare şi alimentele care ajung în farfuria noastră, permiţându-le consumatorilor să facă alegeri alimentare corecte şi să creeze o mai bună înţelegere a alimentelor pentru toată lumea. Sunt încântat să văd că această campanie înregistrează succes după succes, anul acesta înscriindu-se mai mulţi parteneri naţionali decât oricând înainte”, a declarat directorul executiv al EFSA, Bernhard Url.

Campania se adresează în primul rând cetăţenilor europeni cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, punând accentul pe tinerii părinţi şi pe persoanele interesate de siguranţa alimentară şi de ştiinţă. Aceasta evidenţiază rolul pe care îl joacă oamenii de ştiinţă europeni, prin eforturile lor unite de a proteja consumatorii de riscurile legate de alimente.
În primii doi ani ai campaniei, #EUChooseSafeFood a avut un impact pozitiv asupra conştientizării şi înţelegerii de către consumatori a siguranţei alimentare în UE.

Ponderea celor expuşi la mesajele campaniei care şi-au amintit de baza ştiinţifică a deciziilor legate de siguranţa alimentară a crescut de la 2 din 10 în 2021 la 4 din 10 în 2022. Totodată, a crescut nivelul de încredere în sistemul de siguranţă alimentară al UE în rândul celor care au intrat în contact cu campania.
În 2022, 70 % dintre cetăţeni au declarat că au încredere în UE şi în guvernele naţionale când vine vorba de siguranţa alimentară, ceea ce reprezintă o creştere de 10 % faţă de 2021.

Campania #EUChooseSafeFood marchează punctul de start al unor iniţiative care vor fi implementate la nivelul UE şi la nivel naţional în 17 ţări din Europa. În săptămânile şi lunile următoare, guverne şi autorităţi pentru siguranţă alimentară din întreaga UE vor lansa activităţi şi evenimente specifice pentru publicul naţional sub egida #EUChooseSafeFood.

Pentru detalii privind campania se poate accesa site-ul: #EUChooseSafeFood care conţine o multitudine de informaţii, traduse în toate limbile oficiale ale UE, pe diferite subiecte legate de siguranţa alimentară.
Pentru mai multe informaţii, accesaţi: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood
*Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) este o agenţie a Uniunii Europene, înfiinţată în 2002, cu scopul de a servi drept sursă imparţială de consiliere ştiinţifică pentru managerii de risc şi de a transmite informaţii privind riscurile asociate cu lanţul alimentar. Aceasta cooperează cu părţile interesate pentru a promova coerenţa consultanţei ştiinţifice a UE şi oferă baza ştiinţifică pentru legile şi regulamentele menite să protejeze consumatorii europeni împotriva riscurilor legate de produsele alimentare – de la fermă la consumator.
Comunicat de presă – ANSVSA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *