Românii din Austria i-au cerut demisia Cancelarului austriac

Externe

Duminică, 18 decembrie 2022, a avut loc o manifestaţie în formă de protest, în faţa biroului Cancelarului Karl Nehammer, în urma votului dat de Austria împotriva intrării României în spaţiul Schengen.

La manifestaţie au participat în jur de 200 de români, familii mixte, dar şi câţiva austrieci, nemulţumiţi de atitudinea cancelarului faţă de poporul român. Românii din Austria i-au transmis un mesaj clar de nemulţumire premierului austriac, arătând că sunt prezenţi în Austria, că acolo lucrează, acolo îşi plătesc taxele (unii dintre ei de mai mult de 45 de ani) şi contribuie împreună cu poporul austriac la prosperitatea ţării.

„Datorită bunelor relaţii dintre cele două popoare, datorită miliardelor de euro care ies din România prin firmele austriece, datorită lemnului cărat în Austria ani de zile, datorită comunităţii de români atât de bine integrată, cât şi a multor altor motive, votul favorabil pentru intrarea României în spaţiul Schengen este o normalitate, nu o cerere din partea noastră, iar dacă nu puteţi să exprimaţi corect acest lucru, trebuie să plecaţi acasă. Acesta a fost mesajul unanim transmis de manifestanţii din faţa cancelariei, scandându-se «rücktritt, rücktritt – demisia, demisia»”, potrivit FADERE – Federaţia asociaţiilor de români din Europa.

La sfârşitul protestului, organizatorii au redactat o scrisoare către Cancelarul Karl Nehammer în care s-a cerut reevaluarea urgentă a poziţiei lui. „Este poate pentru prima dată când românii din ţară s-au unit cu cei din diaspora, într-un glas, pentru binele poporului român. În ţările europene locuieşte o comunitate însemnată de români, iar ceea ce s-a întâmplat ieri la Viena ar trebui să fie un semnal clar şi pentru alte ţări care ar cocheta cu votul negativ împotriva intrării României în spaţiul Schengen”, a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE – Federaţia asociaţiilor de români din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *