Banca Angliei a prezentat primele bancnote cu  Regele Charles al III-lea

Externe

Banca Angliei a prezentat marți primele bancnote cu regele Charles, care vor intra în circulație de la jumătatea anului 2024 și le vor înlocui treptat pe cele cu mama sa, regina Elisabeta, notează Reuters.

Charles a devenit rege în septembrie, după moartea reginei Elisabeta, care a stat 70 de ani pe tron.
Noile bancnote din polimer de 5, 10, 20 și 50 de lire prezintă un portret al lui Charles pe față, precum și în fereastra de siguranță transparentă a bancnotelor, dar în rest nu au suferit modificări față de modelele actuale.
“Acesta este un moment important, deoarece Regele este doar al doilea monarh care apare pe bancnotele noastre”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey.

Regina Elisabeta a apărut pentru prima dată pe bancnotele Băncii Angliei în 1960, spre deosebire de monedele britanice, care au prezentat mult timp imagini ale conducătorilor țării.
Monetăria Regală a Marii Britanii a început să emită primele monede cu profilul lui Charles la 8 decembrie.
Banca Angliei nu intenționează să retragă bancnotele care o înfățișează pe regina Elisabeta până când nu se vor uza, astfel că cele două tipuri de bancnote vor fi ambele în circulație câțiva ani.

Reprezentanții Băncii Angliei au explicat că portretul Regelui Charles al III-lea este o gravură realizată pe baza unei fotografii „furnizate de familia regală în 2013”. Imaginile au fost finalizate în ultimele luni și au fost autorizate de monarhul britanic.

Noile baancnote cu chipul Regelui al III-lea vor fi produse pe scară largă în prima jumătate a anului 2023, înainte de a intra în circulaţie anul următor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *