Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Externe

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului pentru invazia sa în Ucraina, anunță The Guardian. 93 de țări au votat în favoarea moțiunii, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut.

Adunarea Generală suspendă drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în cazul unui membru care comite „încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”.
În proiectul de rezoluție votat de Adunarea Generală a ONU este exprimată „profunda îngrijorare” față de criza actuală a drepturilor omului și față de criza umanitară din Ucraina, în special față de față de informațiile privind încălcările drepturilor omului de către trupele ruse în Ucraina.

Rezoluția a fost propusă după descoperirea a zeci de cadavre de civili în orașul Bucha, din apropiere de Kiev, după ce forțele rusești s-au retras din localitate.
Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” şi este momentul ca Adunarea Generală a ONU să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite, declara, luni, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Diplomatul a amintit că 140 de state din ONU au condamnat Rusia pentru invazia din Ucraina şi a cerut eforturi rapide, suplimentare.

Adunarea Generală a ONU – care are 193 de membri – avea nevoie de un vot favorabil de două treimi pentru a elimina Rusia din Consiliul Drepturilor Omului. Proiectul de rezoluţie, iniţiat de SUA, a fost cosponsorizat de peste 50 de state membre ale ONU.

Ambasadorul ucrainean la ONU, Serghi Kisliţia, a fost primul care a luat cuvântul în Adunarea Generală a ONU şi a cerut tuturor statelor membre să sprijine rezoluţia de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Diplomatul a comparat Consiliul pentru Drepturile Omului cu un Titanic care se scufundă.

„Acum, lumea a ajuns la un moment crucial. Suntem martori că pachebotul nostru trece prin ceaţa perfidă spre aisberguri mortale. S-ar părea că ar fi trebuit să-l numim Titanic în loc de Consiliul pentru Drepturile Omului”, a declarat Kisliţia. „Trebuie să luăm o măsură astăzi pentru a salva Consiliul de la scufundare”, mai spus ambasadorul.

El a declarat, de la tribuna ONU, că acţiunile Rusiei în Ucraina „ar fi echivalate cu crime de război şi crime împotriva umanităţii”. Deşi a recunoscut că un vot de suspendare a unei ţări din Consiliul pentru Drepturile Omului este „o acţiune rară şi extraordinară”, el a spus că „acţiunile Rusiei sunt dincolo de orice limită”.

„Fac apel la toate statele membre responsabile să susţină proiectul. În câteva minute, veţi avea şansa de a dovedi că nu sunteţi un spectator indiferent. Tot ce trebuie să faceţi este să apăsaţi butonul „da” şi să salvaţi Consiliul pentru Drepturile Omului şi multe vieţi din întreaga lume, dar şi din Ucraina. Pe de altă parte, a apăsa „nu” înseamnă a apăsa pe trăgaci şi înseamnă un punct roşu pe ecran, roşu ca sângele vieţilor nevinovate pierdute. Iar această imagine a punctelor roşii însângerate de pe acest ecran va rămâne cu voi şi cu noi toţi, atâta timp cât memoria nu ne va juca feste”, a declarat ambasadorul ucrainean, citat de CNN.

La rândul său, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Ghennadi Kuzmin, a cerut tuturor statelor membre ONU să respingă rezoluţia de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, calificând proiectul drept „un precedent periculos”. Kuzmin a fost al doilea vorbitor la Adunarea Generală a ONU joi dimineaţă, după reprezentantul Ucrainei.

„Astăzi nu este nici timpul, nici locul pentru teatru”, a spus diplomatul rus. „Proiectul de rezoluţie pe care îl analizăm astăzi nu are nicio legătură cu situaţia reală a drepturilor omului pe teren”, susţine Kuzmin.
Votul privind suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului este „o încercare a Statelor Unite de a-şi menţine poziţia dominantă şi controlul total pentru a-şi continua încercarea de colonialism în domeniul drepturilor omului în relaţiile internaţionale”, a acuzat reprezentantul rus.

Rusia „a apărat în mod constant principiul cooperării bazate pe respect reciproc şi egalitate ca fiind unul dintre principalele fundamente ale arhitecturii drepturilor omului”, a susţinut el. Reprezentantul rus a mai declarat că ţara sa „respinge acuzaţiile neadevărate, bazate pe evenimente înscenate şi falsuri de largă circulaţie”.

Înainte de vot, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că ţara sa va vota împotriva acestei măsuri. „A trata în acest fel calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va crea un nou precedent periculos” şi „va produce consecinţe grave”, a declarat Zhang, care a luat cuvântul în Adunărea Generală a ONU înainte ca rezoluţia să fie supusă la vot.

„China face apel la toate părţile să lucreze împreună spre aceeaşi direcţie, astfel încât să creeze oportunităţi pentru pace şi perspective de negociere. China va continua să menţină o poziţie obiectivă şi imparţială şi să joace un rol responsabil şi constructiv în această privinţă”, a adăugat Zhang, citat de CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *