Rusia – deputaţii au votat o lege ce permite confiscarea banilor şi bunurilor celor care critică armata rusă

Externe

Deputaţii ruşi au adoptat miercuri o lege ce vizează confiscarea banilor şi bunurilor oricărei persoane declarate vinovate de difuzarea de „informaţii false” despre armata rusă, în plin război împotriva Ucrainei, relatează AFP.
Textul a fost adoptat atât în a doua, cât şi în a treia lectură, aprobarea sa definitivă fiind validată cu 377 de voturi pentru, fără voturi împotrivă sau abţineri.

„O lege asupra canaliilor a fost adoptată”, şi-a exprimat satisfacţia pe Telegram preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin.
„Această decizie va permite pedepsirea celor care acţionează împotriva ţării lor (…), confiscarea bunurilor şi banilor lor”, a subliniat el.

Potrivit lui Volodin, „majoritatea absolută” a ruşilor „susţin necesitatea de a-i pedepsi pe trădătorii” care murdăresc imaginea „ţării noastre, a soldaţilor şi ofiţerilor săi” angajaţi în lupte în Ucraina.
Textul urmează să ajungă la Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, înainte de a fi promulgat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Acest document este o nouă ilustrare a măsurilor luate pentru a-i reprima pe cei care critică Kremlinul, după aproape doi ani de la declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei.
În fapt, legea nu prevede confiscarea absolut a tuturor bunurilor unei persoane condamnate, ci confiscarea banilor şi fondurilor sale „utilizate sau destinate” finanţării de „activităţi criminale„, termeni care rămân însă foarte vagi.
Textul autorizează, de asemenea, instanţele să retragă toate onorurile de stat persoanelor condamnate pentru „informaţii false„.

Difuzarea de „false informaţii” despre armata rusă este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de maxim 15 ani. Mai multe sute de ruşi obişnuiţi au fost condamnaţi în virtutea acestui articol din Codul Penal, după aproape doi ani de război.
Moscova a declarat ilegale criticile la adresa armatei sale la scurt timp după ce şi-a lansat ofensiva împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *